Щорічно в одній тільки Росії пропадають безвісти 120 тис. чоловік, з яких 45 тис. — це діти. З них до 90% вдається знайти майже відразу. Ця цифра могла бути набагато більшою, якби для пошуку використовувалися сучасні технології.

Командир загону "Ліза Алерт" Григорій Сергєєв розповів одному з російських ЗМІ як за допомогою технологій можна швидко і ефективно знаходити зниклих людей.

"Коли ми тільки починали, то не розуміли, які інструменти застосовувати і яку техніку використовувати, тому винаходили велосипед. Виглядає він наступним чином: групи ходять із звичайними туристичними навігаторами і коли повертаються в штаб, дані з їх навігаторів зливаються на карту пошуку. Карта розмічена квадратами 500 на 500 м і дозволяє побачити, що відбувається, з якою якістю працювала група, які ділянки вона пройшла", - розповів Сергєєв.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Також він повідомив, що група використовує безпілотники і дрони.

"Якщо вертольоти сильно допомагають у пошуках, то ефективність дронів поки не дуже висока. На сотню застосувань знайшли людей три рази. Але дрони допомагають робити фото і відео, створювати оперативну карту, щоб оновлювати дані про місцевості".

Сергєєв, який проводить тренінги для батьків, розповів, чому потрібно навчити дитину, щоб вона не пропала безвісти.

"Головна технологія — дитина не повинна боятися розповідати щось батькам, боятися кричати. Адже їй скрізь і завжди забороняють кричати — у кіно потрібно сидіти тихо, бабуся спить — помовчи. Вона повинна вміти кричати, збирати навколо себе розхвильованих, стояти і чекати. На щастя, велика частина заявок на зниклих дітей — це коли вони пішли наперекір правилам, не дочекалися батьків, пішли додому і стоять, чекають біля квартири, поки їм відкриють двері", - заявив він.

Нагадаємо, загадкове зникнення дитини поставило на вуха Київщину.

Раніше Знай.ua повідомляв, що у Києві три місяці як пропала дівчина, друзі та знайомі просять допомогти у пошуках.

Також Знай.ua писав, що у Києві зникла неповнолітня дівчина.