Інші назви свята:

  • «Фома»,
  • «Фома Хлібник»,
  • «Фома Невірний»,
  • «Денис Позимній і Фома»,
  • «Великі крома».

Історія свята

Святий Фома спочатку був звичайним рибалкою в Галілеї. І ось він почув проповідь Христа, яка так сильно запала йому в душу, що він кинув все своє життя і відправився за Ісусом. Коли Христос воскрес і явився своїм учням, Фоми не було поруч. Тому він не повірив у слова. Ісус з'явився перед ним через вісім днів і дав доторкнутися до своїх ран. Фома розкаявся, що відразу не повірив. Далі він мандрував і проповідував християнство по світу.

Традиції та обряди

У цей день на Русі було прийнято підводити підсумки року, дивитися скільки запасів залишилося і як їх використовувати взимку. Якщо комори і погреба були сповнені, говорили: «Радий Фома, що велика крома». Тоді потрібно було піти до церкви, поставити свічку і подякувати святому Фомі. На Русі його поважали за ощадливість і запасливість. Крома - це велика сумка або ж частина комори, де зберігали зерно і продукти. Про недбайливого господаря говорили: «Велика крома, та пес в ній».

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

В цей день, дівчаток, яким виповнилося вже 7 років, вчили ткати. Мати підводила дочку до ткацького верстата, садила поряд і навчала цій корисній справі. А батьки приводили вже дорослих синів зі своєю сім'єю і показували їм засіки, де сини могли брати собі зерно. Такий обряд називався «Кромити засіки».

Якщо в родині сьогодні народиться дитина, печуть смачний пшеничний коровай, відламують край, посипають сіллю і підносять новонародженому. Нагодувати таким же окрайцем слід того, хто був слабкий здоров'ям і у кого були іменини. Від такого хліба хворі швидко лікувалися.

Раніше Знай.uа повідомляв, що після отримання Томосу буде вирішуватися доля Андріївської церкви.
Нагадуємо, що скоро Хеллоуїн і як раз час підготувати спокусливий костюм.
Також Знай.uа повідомляв, що на Google Maps були помічені примари.