Факт утвердження єдиної автокефальної помісної церкви в Україні спричинив справжній напад паніки у РПЦ, адже Томос ставить хрест на неоімперському проекті Росії.

Томос в Україні
Томос в Україні

Про це повідомляють ЗМІ, посилаючись на коментар постійного члена Священного Синоду Української православної церкви Київського патріархату, архієпископа Євстратія Зорі.

Архієпископ зазначає, що у Москві сподіваються на відновленні імперії. Проте відмовляються розуміти, що її час давно минув – завдяки автокефалії для України здійснити ці плани не вдасться.

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Тільки на одному прикладі того, що з приводу автокефалії Української церкви Путін скликав засідання Ради безпеки Росії, переконуємося, що з російської сторони держава не лише не відокремлена від церковних питань, а навпаки – тісно у них залучена, – зазначив Зоря.

Архієпископ Євстратій Зоря наголошує, що влада Росії, яку уособлює диктатура Володимира Путіна, втручається у церковні питання і визначає їх, даючи відповідні вказівки Московській патріархії.

"Наше спільне завдання – протистояти провокаціям, не допускати насильства у питаннях віри, зробити все необхідне для того, щоб люди мали можливість усвідомлено і добровільно зробити свій вибір на користь української церкви або, хто цього бажає, залишитися у складі російської", – наголосив Євстратій Зоря.

Архієпископ переконаний, що Кремль не матиме причин для посилення агресії проти України, якщо тільки у самій Україні ніхто не буде давати привід "захищати православних".

Путін
Путін

Нагадаємо, російська православна церква вважає Константинопольського патріарха Варфоломія розкольником, через те, що він готовий надати Україні Томос.

Патріарх Варфоломій та Кирилло
Патріарх Варфоломій та Кирилло

Про це в ефірі пропагандистського телеканалу "Росія 24" заявив глава відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон.


Як повідомляв раніше Знай.ua, у мережі з'явилася фотографія, яка підтверджує тісні зв'язки Московського патріархату з терористами "Л/ДНР" на окупованих територіях Донбасу.

РПЦ
РПЦ


Також Знай.ua писав про те, що на черговому засіданні синоду української православної церкви визначили нову форму звернення до свого предстоятеля.