Російська православна церква вважає Константинопольського патріарха Варфоломія розкольником, через те, що він готовий надати Україні Томос.

Про це в ефірі пропагандистського телеканалу "Росія 24" заявив глава відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон.

Зокрема, він відзначив, що "Варфоломій визнав розкольників, через, що сам ним став". Адже за твердженнями РПЦ української церкви, як також взагалі не існувало та не може існувати.

"Тим фактом, що Константинопольський патріарх визнав розкольників, він сам приєднався до розколу. Так діють церковні канони. Відповідно, для нас зараз Константинопольський патріарх є розкольником. Ті рішення, які він приймає, ми не визнаємо", - заявив Іларіон.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Більше того рішення Синоду Вселенського патріархату про визнання недійсності анафеми щодо патріарха Філарета він взагалі назвав "легітимізацією розколу".

"Легітимація розколу, яка сталася зараз в Україні, це тяжкий канонічний злочин, за який патріарх Варфоломій буде відповідати перед Богом на Страшному Суді ... Він увійде в історію як людина, яка розколола православну церкву", - оголосив Іларіон.

Також скандальний московський піп відзначив, що вселенський патріарх Варфломій незаконно дозволив собі "одноосібно приймати апеляції від помісних православних церков, вторгатися на канонічну територію православних церков, розбишакувати, створювати якісь свої структури без відома церков".

Разом з тим варто додати, що демарш РПЦ і рішення її Синоду про розрив євхаристійного спілкування з Константинополем зіграв в більшій мірі політичний фактор.

Так, заступник голови Комітету Ради з питань культури і духовності Віктор Єленський відзначив, що російська церква вже намагається пом'якшити скандал пов'язаний з нещодавнім Синодом, де було прийнято рішення про розрив з Константинополем.

Крім того за словами експерта московські попи вже обмовились та нібито дозволили своїм прихожанам відвідувати храми на Афоні.

Нагадаємо, Макарій влаштував розбірки з Філаретом, об'єднання під загрозою зриву.

Як повідомляв "Знай.ua", з'явилося термінове розпорядження щодо УПЦ МП, усі в паніці.

Також "Знай.ua" писав, що території Білорусі, Польщі та Росії усе ще канонічні території Київської метрополії.

У Росії справжня істерика через томос для УПЦ