Сумна історія повторюється з року в рік: батьки з острахом чекають на той час, коли дитина піде у школу, знають, що доведеться віддати не одну тисячу гривень на різні потреби. То на ремонт просять, то на подарунки вчителям. Що із цього насправді законно, а що – ні?


Нова українська школа: як повинні працювати батьківські комітети насправді?


Мова йде про так звані "неофіційні внески", які далеко не завжди добровільні. Яскравий приклад тому – інцидент у школі Харкова, де дитині не дали шматок торта, бо "мама не здала грошей".

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще


Така практика – пережиток радянських часів, ще з 90-х, але чомусь не всі про це знають. Серед основних принципів Нової української школи стоїть фінансування з місцевого бюджету. Тобто, керівництво закладу подає звітність, громада виділяє кошти, то чому б не врахувати там ось такі форс-мажори?

Найчастіше зараз батьків просять скинутися на пластикові вікна (навіть якщо змінювали ще минулого року), або купити парти, чи поремонтувати підлогу.

Не кожна родина може собі це дозволити. Тому не вагайтеся піднімати таке питання на батьківському комітеті, нехай не забувають: вони звітують за кожну витрачену копійку.
Минулої зими місцева влада вперше фінансувала повне утримання шкіл включно з енергоносіями.

Ви здивуєтеся, але навіть на звичайні мийні засоби цього року виділили рекордні 100 тисяч гривень, тільки у столиці. Ця сума освоєна всього на 20%, тому не слухайте, якщо вас запевняють у протилежному.

Деякі керівники таких фондів, і це, на жаль, правда, спекулюють власним становищем, аби покращити оцінки своєї дитини. У новій українській школі такому не місце, тому краще скаржитися не директору, а одразу в Управління освіти, отримавши попередньо докази корупційної діяльності.

Особливо не люблять тих мам, які намагаються відстояти свою правоту і не здавати грошей на ремонт. Батьківський комітет бере кошти з загального фонду, тому якщо вам не показують чеки навіть за зайву банку фарби для підлоги – можете сміливо відмовлятися.

Представник комітетів отримали категоричну заборону щодо збору коштів для вирішення фінансових питань,.


Навчальним закладам доручено систематично публічно інформувати громадськість про надходження і використання коштів та матеріальних цінностей.

Якщо у вашій школі хочуть зробити ремонт, надішліть запит в органи місцевого самоуправління, тільки після перевірки дадуть дозвіл,батьки за власним бажанням можуть здавати гроші.

Батьківський комітет за законом повинен відстоювати інтереси учнів, брати участь і мати право голосу у вирішенні багатьох питань, що стосуються життя школи – починаючи з вибору предметів варіативної складової, наявності або відсутності в школі форми участі у всеукраїнських освітніх програмах тощо, допомагати із запрошенням до школи цікавих спікерів, дитячих письменників, видатних митців тощо.

Але точно не перетворюватися на "здирницький орган".


Дивіться: Побори у школах


Нагадаємо, ученицю довели до сліз на власному святі з дивних причин.
Як повідомляв Знай.ua, педагог жорстоко покарав учня за вітання "Слава Україні!".
Також Знай.ua писав, стало відомо, які продукти можуть собі дозволити українці.