В Раді затвердили новий Кодекс щодо процедури банкрутства, який дозволяє виселяти боржників.

Про це пише Рoliteka з посиланням на відповідну інформацію урядового порталу.

Верховна Рада
Верховна Рада

Закон яскраво демонструє, що зміни, які були затверджені Верховною Радою, прийняті в інтересах кредиторів, а не позичальників. Мораторій на стягнення квартир, який був введений в 2014 році, привів до того, що більшість позичальників відмовлялися платити за взятими кредитами через різкі стрибки курсу валют, які відбувалися протягом цього періоду.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Однак тепер ситуація кардинально змінилася, і банки зможуть відбирати житло у "щасливих покупців іпотечних квартир".

У документі прописана норма, завдяки якій валютний борг по кредиту конвертується у гривню за курсом національного регулятора на день відкриття справи про неплатоспроможність і погашається боржником відповідно до плану реструктуризації в розмірі 100% від ринкової вартості квартири або житлового будинку, яка визначена оцінювачем, обраним кредитором.

Курс гривні
Курс гривні

У тому випадку, якщо загальна площа квартири не перевищує 60 квадратів, а загальна площа будинку не більше 120 квадратів, то процентна ставка за таким планом реструктуризації встановлюється на рівні українського індексу ставок за річними депозитами фізичних осіб (UIRD), збільшеному на один процентний пункт (зараз UIRD становить 15,36%, тобто позичальникам запропонують погашати кредит за ставкою 16,36%). План реструктуризації, в цьому випадку, затверджується відразу на 15 років.

Квартири
Квартири

Виходячи з положень Кодексу, українці, які мають кредитні борги, а також множинні борги за іпотеку, зобов’язані пройти процедуру по оголошенню себе банкрутом. Таке рішення в кінцевому підсумку може призвести до завалу судів справами подібного типу і створення цілої черги по їх розгляду.

При цьому якщо справа все ж буде розглянута, і українець був визнаний банкрутом, відповідну заяву буде опубліковано на порталі судової влади. І після цього держава отримає повне право відбирати житло через борги.

суд
суд

Нагадаємо, вже в 2019 році в українців з'явиться можливість законно уникнути виплат по непідйомним боргам і кредитах, пройшовши процедуру банкрутства.

онлайн-кредит
онлайн-кредит


Як писав раніше Знай.ua, на первинному ринку в декілька разів збільшилися продажі житла.

ринок нерухомості
ринок нерухомості

Також Знай.ua писав про те, що українці з високим достатком не поспішають розрахуватися за послуги, в середньому рахунки за комуналку не оплачені в кожній п'ятій квартирі багатоповерхового будинку.