Щоб побачити людей, які працюють в Україні неофіційно, не доведеться їздити далеко. Адже це — продавці невеличких магазинів та ринків, перукарі, механіки станцій техобслуговування, з якими ми спілкуємося ледь не щодня. Більшість українців сьогодні отримують зарплату в конвертах, а роботодавців економлять на виплаті податків. А чим загрожує робота не за трудовими, задумується не кожен.

Практика показує, що люди сьогодні у нас не вміють відстоювати своїх прав у сфері трудових відносин. На додаток через несумлінних працедавців державна скарбниця щороку недоотримує мільйонні суми надходжень від виплати відповідних податків, що також позначається на звичайних українцях, - пише detector.media.

Відповідальність

Як реагує влада на цю проблему? За традицією посилює на законодавчому рівні відповідальність працедавця за ухилення від обов’язку офіційного працевлаштування робітників. Так, 28 грудня 2014 року до ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення були внесені зміни, які за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) передбачають штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500–17000 грн.), який збільшується в разі повторного порушення.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

А за несплату соціальних внесків штрафи вдвічі більші.

Таким чином, ухилення від сплати соцвнесків є злочином.

Безкарність роботодавців

Чи можуть такі заходи змусити роботодавців співпрацювати з державою за більш прозорою системою.

Проте практика показує, що нічого не впливає.

Трудовий стаж — на продаж

Щоб вийти на заслужений відпочинок, потрібно мати достатньо трудового стажу, а ще більш важливо мати страховий стаж, а це не менше 25-35 років.

В Пенсійному фонді зазначають, що такі люди можуть просто докупити трудовий стаж за попередні періоди (помісячно). Для цієї доплати мінімальний страховий внесок розраховується відповідно до мінімальної заробітної плати на той період, за який здійснюватиметься доплата.

Нагадаємо, роботодавців змусять платити пеню за прострочення виплати заплати.

Як повідомляв раніше Знай.ua, українцям піся 45 років важче влаштуватися на роботу, не дивлячись на новий закон та квоти.

Також Знай.ua писав, що у вересні середня номінальна заробітна плата в Україні склала 9042 гривень. Це на 12,9% більше, ніж у минулому році та більш, ніж вдвічі перевищуєе мінімальний показник.