На тлі останніх скандалів про побори в українських школах та роботи батьківських комітетів, експерти вирішили показати, що буває, коли подібні речі трапляються у школах Німеччини. Це також стосується і подарунків вчителям.

Про це пише DW.

Розміри збору коштів у так звані фонди класів та школи, які популярні в Україні, німців, наприклад, би шокували.

На вчителів, як і наіших працівників бюджетної сфери поширюються суворі норми трудового права. А санкції, згідно німецького законодавства, не обмежаться лише доганою чи навіть звільненням "за власним бажанням".

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Більше того, у німецьких школах не лише не існує фондів, там під сувору заборону потрапили і подарунки вчителям.

школа

Що можна дарувати

Там не задаровують вчителів букетами чи коштовними презентами. Максимум, що дозволяється - це букет квітів на свято і то один з класу. До того, ж вартість подарунка також не має перевищувати допустиму суму - максимум 10-20 євро.

Допускається дарувати те, що зробили діти власними руками, також можна цукерки і т.п.

квіти

Санкції

Якщо ж подарунок дорожчий встановленої норми (у кожному регіоні свої правила), вчитель має звітувати управлінню освіти. Том зазвичай працівники освіти просто відмовляються приймати подарунки.

Щодо санкцій, то за це вчителю можуть виписати штраф у розмірі 4 тисячі євро, або звільнити.

Витрати на навчання

Щодо витрат на навчання, то у ФРН батьки в середньому здають приблизно 10-20 євро раз на рік. Батьки не купують за власний кошт обладнання для класів, не оплачують ремонт.

Можуть здавати на екскурсії та поїздки, і то вони також суворо контролюються, скільки це буде коштувати.

діти

Ціна формується дуже прозоро. Соціально незахищені громадяни, які не мають змоги купити підручники чи оплатити поїздку допомагає фонд фінансової підримки школи. До нього приймаються добровільні внески і вони чисто символічні.

Нагадаємо, ученицю довели до сліз на власному святі з дивних причин.

Як повідомляв портал Знай.ua, батькам розповіли, як припинити побори у школах законним шляхом.

Також Знай.ua писав про те, що українцям нагадали про нові зміни у першокласників.

Дивіться: Як працюють школи Німеччини та які там справи з поборами