З'явилася статистична інформація Євростату за 2017 рік, в якій повідомили про те, наскільки України користуються перевагами безвізу

Польща

Як виявилося, в минулому році офіційно отримали дозвіл на проживання в країнах ЄС більше 660 тисяч українців.

В порівнянні з іншими народами, українцям вдалося випередити навіть сирійців, посунувши їх на друге місце. Лідерів у видачі місць на проживання виявилася Польща. У цій країні затвердили їх близько 585 тисяч. Після неї в рейтингу йдуть Чехія, Угорщина, Словаччина і Данія.

Як не дивно, основною метою поїздки були заробітки. Близько 90% українців приїхали за кордон підробити. Тільки тисяча осіб нагрянули в Польщу в освітніх цілях.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Такий наплив заробітчан, здавалося б, повинен був тільки поліпшити економічну ситуацію, проте національні ЗМІ почали поширювати суперечливу інформацію. В кінці жовтня стали ходити чутки про те, що українці стали масово виїжджати з Польщі. За даними ЗМІ, вони просто почали шукати більш вигідні умови праці та заробітку. Наприклад, у тій же Німеччині можна заробляти набагато більше.

На думку польських експертів, якщо Німеччина відкриє свій ринок праці для робітників з інших країн, Польща втратить робочу силу, а відповідно, погіршиться її економічне становище. Загроза така дійсно могла б підірвати економіку і призвести до суттєвої нестачі кадрів.

Ходять і інші чутки. Наприклад, про те, що вихідців з Азії беруть на роботу охочіше, ніж українців. Таким чином наших громадян потроху витісняють. Якщо сприймати і ці чутки, виходить повна плутанина.

Ситуацію прокоментувала експерт Тетяна Бугакова, яка займається працевлаштуванням за кордоном.

"Можливо, інформприводом став слух про те, що з 2019 року Німеччина почне видавати українцям піврічну робочу візу, - зазначила експерт у коментарі "КП" в Україні". – Але, по-перше, ця інформація поки дійсно на рівні чуток. А, по-друге, Польща, у свою чергу, обіцяє з 2019-го давати вже річні візи, замість нинішніх піврічних. Що стосується країн Прибалтики, то зарплати там приблизно такі ж, як у Польщі, але при цьому на роботу туди потрібно дуже вузьке коло фахівців – це, насамперед, будівельники, працівники на виробництво, різноробочі. До того ж умови праці в Прибалтиці, як правило, гірше, а витрати на харчування та проживання вище, тому "чистими" грошей на руки більше залишається в Польщі".

Нагадаємо, у Польщі запанікували з-за українських заробітчан, і це тільки початок.

Як повідомляв Знай.uа в Україні несподівано перестали оформляти закордонні паспорти: що робити і куди звертатися.