На Донбасі українських військових не шанують, навіть коли вони приїжджають привозити допомогу. Фактами про те, який нерадушний прийом влаштовують місцеві військовим і волонтерам, поділилася командир медичного батальйону Госпітальєри Яна Зінкевич.

"На початку російської агресії в Україні жителі Донбасу з недовірою і відразою ставилися до перших добровольцям, які приїхали захищати територію від росіян, — зазначила вона.

Крім того, деякі жителі буквально кидалися на українських солдатів з кулаками і плювками.

"Врізалося в пам'ять звільнення Красноармійська. Це було в день референдуму, 11 травня 2014 року. Ми приїхали і побачили натовп негарних, чесно кажучи, людей — підпилих і неабияк пошарпаних. На одному з наших бійців були хороші берци якої європейської фірми. Коли натовп побачив цю взуття, понеслося: "Це фашистські найманці, це американці приїхали, це НАТО". Розлючені "товариші" кидалися на нас, матюкалися, погрожували", — згадує вона.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Командир розповіла, що хоча вона була обізнана про те, яку реакцію у прихильників "руського миру" викличуть українські солдати, однак їх поведінка стало шоком навіть для неї.

"В маленьких селах ми при звільненні насамперед облаштували пункт першої медичної допомоги і місце, де жителі могли отримати якусь їжу і воду. До нас приходили зовсім різні люди. Деякі бабусі і дідусі навіть плювали в обличчя, але допомога брали. Одиниці зізнавалися, що дуже нас чекали", — розповіла вона.

Нагадаємо, раніше Знай.иа писав про те, що на Донеччині затримали скандального екс-регіонала, місцевого кримінального авторитета на прізвисько Вася Гаркавий" та його спільника, які влітку напали на військового.

Як повідомив відділ комунікації ГУ НП в Донецькій області, тоді двоє озброєних чоловіків, один з яких представився "смотрящим" за містом", вимагали платити їм гроші, приставляли пістолет до голови потерпілого і погрожували застрелити його та ще двох осіб.

Також ми повідомляли, що Німеччина і Франція спільно звинуватили Росію у катастрофі безпілотника ОБСЄ.

Що ж стосується жителів окупованих територій, то деякі з них їдуть в Росію, сподіваючись знайти там краще життя. Надії ці не виправдовуються і сиплються прахом. Раніше ми писали про історії священика Вадима Зайченко, який разом з сім'єю поїхав в РФ і залишився животіти в сусідній державі в глухому селі без грошей і прав.