Київводоканал втрачає від 8 до 80% води, яка подається в багатоквартирні будинки.

Про це пишуть місцеві ЗМІ.

Найгірша ситуація з водою в зоні проведення АТО. За даними асоціації "Укрводоканалекологія", понаднормові витрати і втрати, водоканалу міста Слов’янська за 2017 рік становлять 35,66%, Краматорський водоканал втратив 27,17%, водоканал Артемівська – 20,21%. А от ситуація з водоканалами Києва, Черкас, Полтави та інших великих міст на багато краща. Там майже немає понаднормативних витрат і втрат.

Незважаючи на різну ситуацію по Україні є спільна для всіх водоканалів тенденція: витрати і втрати зростають. І передусім через несанкціонований відбір, або простіше кажучи – крадіжки води. Для боротьби з ними незабаром запрацює закон "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", який передбачає, що мешканці будинку як власники цілісного майнового комплексу мають сплатити за весь об’єм води, яку спожив їхній будинок.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Покищо цей закон не працює повною мірою, оскільки немає всіх необхідних підзаконних актів. Так Кабмін очікує затвердження Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Коли цей документ запрацює, вся вода, що зайшла у будинок, а точніше її вартість, буде розподілятися на мешканців будинку.

У Києві майже 95% багатоквартирних будинків обладнані загальнобудинковими приладами обліку холодного водопостачання. У нормі показники загальнобудинкового лічильника мають дорівнювати сумі всіх лічильників, які є в будинку (квартирних і лічильників в нежитлових приміщеннях). Але на практиці таке трапляється дуже рідко через такі причини: магніти на квартирних лічильниках; самовільні врізки в будинкову мережу холодного водопостачання різними підприємствами; полив території у літній період; аварії та витоки на внутрішньобудинковій мережі холодного водопостачання.

Тож як зробити так, щоб не платити за сусіда, який поставив собі магніт на лічильник?

Експерти радять виявляти таких сусідів силами мешканців і обслуговуючих організацій (ОСББ, ЖБК і т. д.).При найменшій підозрі – звертатися до водоканалів. Наприклад, існують антимагнітні пломби, за які можна єдиноразово сплатити, щоб потім не переплачувати на багато більше.

Також перевіряти юридичних осіб, які винаймають приміщення на перших поверхах ваших будинків.Це можуть бути офіси чи магазини, бари.

Крім того, потрібно слідкувати за станом внутрішньобудинкової мережі холодного водопостачання, щоб попередити аварії та витоки води.

Нагадаємо, сотні українців стали жертвами небезпечних шахраїв, подробиці.

Як повідомляв "Знай.ua", набридло плескатися у тазиках: кияни повстали проти пекельних знущань.

Також "Знай.ua" писав, як цілком законно зменшити оплату за тепло.