Інші назви свята:

  • «Мартирий»,
  • «Маркіян»,
  • «Анастасія».

Історія свята

Також в цей день православні християни шанують мученика Анастасія, праведну Тавіфу (вона була першою християнкою в місті Яффи. Вважається, що апостол Петро воскресив її, коли вона померла). Також шанують пам'ять мучеників Маркіяна та Мартирія, на їх могилі Іоанн Златоуст побудував церкву. У ній багато хворих отримали зцілення.

Традиції та обряди

За народною традицією, в цей день потрібно було обов'язково піти на цвинтар, щоб привести могили в порядок, запалити церковну свічку і згадати мертвих родичів і друзів. Раніше не їли і не пили, особливо алкоголь, на цвинтарі, не залишали їжу і на могилі. Її віддавали жебракам. А коли приходили додому, влаштовували невеличкий бенкет, ставлячи на стіл страви, які раніше подобалися померлим.

Також сьогодні допомагали сиротам і знедоленим, так як їхнє життя не було солодким. Не дарма предки говорили: «У сирітстві жити - цілісінький день сльози лити». Жебраків і сиріт вважали людьми, які обділені щастям і успіхом. Про дітей, які залишалися без батьків, дбало все село. Не можна було обманювати і обкрадати сироту, це був великий гріх.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Слідкуйте уважно, або переплатите багато грошей: українців попередили про комуналку у травні По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

Раніше Знай.uа повідомляв, що тепер українці відзначатимуть ще одне державне свято.

Нагадуємо, що аура може розповісти всю правду про кожен знак Зодіаку

Також раніше Знай.uа повідомляв, чого чекати в Чорну п'ятницю 23 листопада і чи будуть реальні знижки