Інші назви свята:

  • «Акіндін день»,
  • «Акундінов день»,
  • «Житниці».

Історія свята

Всі троє святих, Акиндин, Анемподист і Пігас, служили за царя Сапор II. Але таємно вони проповідували християнство. Цар почав гоніння на християн і йому донесли про віру святих. Їх представили перед судом, і вони підтвердили свою віру. Правитель наказав катувати їх, але не дивлячись на всі муки вони не відреклися від Господа. Більш того, інші люди бачили їхні страждання, і теж повірили в Христа, таких людей були тисячі. Цар не добився свого і наказав стратити всіх трьох.

Традиції та обряди

У народі вірили, що сьогодні Пігас і Акіндін оглядають житниці. Хорошим господарям вони допомагали, а недбайливих суворо карали. Про цей день говорили: «Акундінов розпалює стодол, а Пігас сонце гасить».Приказка відображала спадання світлового дня, а значить потрібно було працювати вдома при світлі свічки або скіпи. А в клунях сушили зерно і розводили поряд з ним вогонь, в якому діти пекли картоплю і розповідали історії про духів, які мешкають в сільських будівлях, про гуменника, ріжніка і овинника.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Також в цей день особливо шанували обряди оберега зерна, тому що через вологість або мишей воно могло зіпсуватися, а також обряди на оберіг світла.

Раніше Знай.ua повідомляв, що 8 березня не буде, вже придумали заміну

Нагадуємо, що карпатський мольфар, який передбачив війну, зробив сенсаційне пророцтво

Також раніше Знай.ua повідомляв, українці панікують через перенесення Різдва.