У народі її прозвали Холодної, так як погода в ці дні починала змінюватися, наступали холоди і зима вступала в свої права.

Інші назви свята:

  • "Ганна",
  • «Кроснік»,
  • «Агапіт»,
  • «Баби».

Історія свята

Переказ свідчить, що Анна і візантійський царевич були заручені, але шлюб не відбувся, тому дівчина вирішила присвятити своє життя Богу. Приблизно в 1086 році її батько Всеволод Ярославич побудував для неї жіночий Андріївський монастир, в якому Анна стала першою ігуменею. Анна витратила багато сил, щоб упорядкувати обитель, відкрила першу в Європі школу для дівчаток при монастирі. Тут учениць навчали співу, ремеслам і грамоті. Також Ганна продовжувала брати участь в справах держави.

Традиції та обряди

У цей день особливо стежили за погодою, вважалося, що якщо в той день не буде снігу, то хорошого врожаю в наступному році можна не чекати, хоча в той же час холодний день означав голодну осінь. Була ще одна прикмета, якщо сильно горіли дрова в печі, а полум'я високо йшло в трубу, то буде буря. Сильні морози також обіцяли хмари, які низько пливли по небу.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Дівчата займалися рукоділлям, особливо прядінням льону і ткацтвом. Про господарок, в залежності від їх майстерності говорили: «Льняне золото ростить дівку царівною» або ж «Нездарам та нерадівіцам добра доля сама не виткется».

А ще сьогодні їли морожені ягоди, робили киселі і пироги з них, їли з млинцями і замороженим молоком, яке просто стругали ножем.

Раніше Знай.ua повідомляв, що 8 березня не буде, вже придумали заміну

Нагадуємо, що карпатський мольфар, який передбачив війну, зробив сенсаційне пророцтво

Також раніше Знай.ua повідомляв, українці панікують через перенесення Різдва.