Постачання питної води в Україні опинилося під загрозою – все тому, що Кабмін виключив з проекту закону України "Про державний бюджет на 2019 рік" кошти, передбачені на фінансування відповідної програми.

"Законом було передбачено фінансування цієї програми на суму близько 3 млрд гривень за рахунок Державного бюджету. На жаль, за всі попередні роки було виділено лише 208 млн грн", - зазначили в асоціації "Укрводоканалекологія".

За даними водоканалів, станом на сьогодні більшість мереж та споруд зношені на 50%, значно збільшилася кількість аварій і втрати води. Ситуацію ускладнює також те, що підприємствам галузі не відшкодовано близько 2,5 млрд гривень різниці в тарифах. Також зросли ціни на електроенергію, реагенти, паливо, майже вдвічі зросли податки.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

При цьому загальна сума витрат, необхідних для реконструкції підприємств водопостачання та водовідведення України, становить близько 40 млрд доларів:

"Якщо не вжити термінових заходів для підтримки складного водопровідно-каналізаційного господарства, вже в найближчому майбутньому можна поставити під загрозу надання в Україні послуг централізованого водопостачання та водовідведення", - додали в асоціації.

Дивіться: наймасштабніше відключення води у Києві

Нагадаємо, українцям пояснили причину різкого падіння курсу долара. Як повідомляв "Знай.ua", синоптики поділилися прогнозом погоди на грудень. Також "Знай.ua" писав, в Україні заборонили найважливішу медичну рідину.