"Нове – це добре забуте старе" - цю сентенцію українцям вирішили нагадати обласні структури газових служб. Вони повернулися, так би мовити, до витоків - наказу Міненерго 15-річної давності, щоб, крім основного підвищення ціни на газ, додати ще і "ненормовані куби", посилаючись на погоду. Тепер людей хочуть змусити на законних підставах платити за газ на 5-10% більше, ніж затвердив уряд Гройсмана. Мова йде про множення фактично спожитого обсягу газу на коригуючий коефіцієнт, розроблений і введений в дію наказом Міністерства енергетики №595 21 жовтня 2003 року. Згідно з ним, множник становить від 0,98 влітку, до 1,1 взимку – в залежності від області та місяці року.

"Із 1 жовтня вступив в дію наказ Міністерства палива та енергетики, згідно з яким кубометр природного газу буде приводитися до стандартних умов і для кожного споживача природного газу буде застосовуватися певний коефіцієнт, в залежності від розташування газового лічильника, регіону, в якому проживає споживач, і календарного місяця, за який сплачується газ", – такий коментар наводить Роliteka, посилаючись на відповідь, яку вони отримали на гарячій лінії "Київоблгазу".

До речі, саме жителів Київської області вже порадували платіжками з новими "тарифами". Поки що нововведення не стосуються столичних споживачів газу. І мова йде зовсім не про гуманність, застосовану до киян. Тут більше спрацьовують закони фізики. Саме через них і з’явився наказ Міністерства енергетики №595. В залежності від температури на вулиці, де часто розміщені лічильники, газ стискається або розширюється. І це якраз безпосередньо залежить від пори року - зими або літа, тому що прилади обліку розраховані на роботу при стандартних 20 градусах. Ось і виходить, що мешканці будинків (переважно приватних) зі встановленими на вулиці лічильниками влітку трохи переплачують за газ, а взимку пристойно недоплачують.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Після офіційного підвищення тарифів на газ у жовтні цього року, зросла і закупівельна його ціна. Доходи же облгазів через таке зростання не піднялися, в той час як витрати неухильно ростуть, а труби та інше устаткування зношується. До цього додаються і нові борги перед «Нафтогазом». Ось і згадали місцеві бендери про давній спосіб заробити на повітрі, вірніше його температурі. Таку практику використовують, поки, лише кілька облгазів. Але, як кажуть, "поганий приклад – заразний", і не виключено, що ним озброяться й колеги з інших областей України.

Експерти стверджують, що все законно і заплатити українцям доведеться, якщо не послідує реакція уряду. Адже раніше, на їх думку, існувала негласна домовленість з владою не застосовувати коефіцієнти в обмін на прийнятні тарифи щодо "розподільних" послуг самих облгазів. Хоча українці, здається, вже готові до всього. Тим паче, що їх, швидше за все, утішать тим, що дозволять не платити за незастосування множників в минулі декілька років.

Нагадаємо, сайт "Знай.ua" недавно писав про нові деталі транзиту газу через Україну

Крім того, сайт "Знай.ua" повідомляв, що запуск першої нитки газопроводу "Турецького потоку" серйозно повпливає на українську ГТС

Також "Знай.ua" розповідав, чому Україна живе гірше за Уругвай