Рішення українського Мін'юсту про позбавлення московських попів власності Почаївської лаври нібито говорити про "повномасштабний наступ на УПЦ МП" на всій території України.

Про це заявив заступник голови Синодального відділу зовнішніх зв'язків РПЦ протоієрей Микола Балашов.

Зокрема, він розповів, що українська влада напередодні Томосу розпочинає повномасштабний наступ на попів Московського патріархату.

"Інформація, що надходить, свідчить про підготовку масштабного тиску на канонічну Українську православну церкву, її монастирі і храми", - сказав він.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Крім того Балашов відзначив, що громади повинні вільно обирати у які церкви ходити, а в які ні.

За його словами, "ченців в ній буде раз-два та й усе", в той час як у Почаївській лаврі їх зараз більше, "ніж у розкольників різних мастей на всю Україну".

Разом з тим варто відзначити, що на скасуванні рішення, держреєстратора про надання УПЦ Московського патріархату права на користування нерухомістю комплексу Почаївської лаври, наполягає Міністерство культури України. Також відомство вимагає притягнути реєстратора до відповідальності.

Прес-служба прокуратури Тернопільської області повідомила, що представник Мінкульту оскаржив такі дії реєстратора з вимогою скасувати рішення.

Проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом неправомірних дій державного реєстратора, який зловживаючи своїми повноваженнями, здійснив державну реєстрацію права користування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври за УПЦ Московського патріархату", - вказується в повідомленні.

Так, досудове розслідування триває, процесуальне керівництво здійснюється прокуратурою області, яка контролює хід розслідування кримінального провадження.

Крім того варто відзначити, що президент України Петро Порошенко поставив крапку у питанні передачі Константинополю Андріївської церкви у Києві.

Таким чином, документ визначає, що Андріївська церква, що знаходиться на столичному Подолі, переходить у постійне користування Вселенського патраірхату у Константинополі.

Як пояснили українцям, це рішення було необхідним, щоб завершити процес щодо надання Україні Томосу для отримання незалежної, єдиної помісної церкви.

"Встановити, що Андріївська церква Національного заповідника "Софія Київська", яка є видатним об'єктом культурної спадщини, пам'ятником архітектури національного значення, як культова споруда, що перебуває у державній власності, передається в безоплатне постійне користування Вселенського Патріархату для звершення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій", - йдеться в законі.

Нагадаємо, церква в Україні стане Помісною, але більше не буде українською.

Як повідомляв "Знай.ua", Невзоров шокував неочікуваною заявою про РПЦ.

Також "Знай.ua" писав, що Путін готує штурм Лаври, може статися найстрашніше.

Чим живе Почаївська лавра за крок до томоса й автокефалії