Під час пояснень про введення надзвичайного стану, президент Петро Порошенко відразу зазначив: "Це рішення не передбачає негайної мобілізації. Проведена буде робота з резервами першої черги". І додав: рішення "не буде передбачати обмеження конституційних прав і свобод громадян", передає "КП" в Україні".

Закон про військове становище чітко передбачає:

  • Вводиться комендантська година.
  • Оголошується загальна примусова мобілізація. Мобілізовані стають учасниками бойових дій.
  • Посилюється прикордонний контроль для запобігання диверсій.
  • З'являється квартирна повинність для розселення військових.
  • Дозволяється вилучати транспорт на користь армії.
  • Вводиться заборона на передачу інформації через комп'ютерні системи, жорсткий контроль аж до закриття ЗМІ, обмеження користування інтернетом.
  • Забороняються масові акції, акції протесту, страйки аж до силового розгону.
  • Заморожуються будь-які кредитні лінії від МВФ та інших фінансових організацій.
  • Армія отримує більше повноважень і свободи маневрування.
  • Громадяни отримують право на відшкодування шкоди у разі примусового вилучення майна.

Як все це може відбитися на житті обивателя? Чи скасують масові заходи, концерти і святкування Нового року?

Про все це розповіли експерт по інформаційним війнам Військової кафедри Київського інституту ім. Шевченка Олександр Курбан і військовий експерт Олег Жданов.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Використовувати відразу всі пункти – безглуздо

- Що означає на практиці введення воєнного стану? - звернулися ми з запитанням до Олександра Курбана.

- В законі дійсно прописано, які конкретні заходи та інструменти, держава може використовувати у воєнний період. Однак це не означає, що їх всі відразу застосують. Якщо на якійсь території потреба в розміщенні військовослужбовців у місцевому житловому фонді, то на основі законодавства це питання вирішується. Якщо на території бойових дій є потреба вивезти населення, то тимчасово вилучать транспорт громадян. Якщо потрібно мобілізувати військовослужбовців першої-другої хвилі призову, то покличуть.

- Чому ви думаєте, що не застосують всі відразу?

- В цьому немає ніякого сенсу. Якщо зараз держава застосує всі пункти, то просто не впорається з навантаженням. Весь транспорт і покликаних військовослужбовців буде просто нікуди подіти і нічого їм дати. Все відбувається по мірі необхідності.

Відмінять масові заходи

Концерти або публічні святкування Різдва, Нового року будуть скасовані, заборонені?

- Такі рішення приймаються ситуативно. Якщо є загроза терористичного акту, всі масові скупчення людей заборонять. Якщо загроз немає - то все залишиться, як раніше.

Відбудуться вибори президента?

- Поки що їм нічого не загрожує. Якщо зараз ввести воєнний стан на 60 днів, то він закінчиться 25 січня. Офіційно передвиборна кампанія стартує першого лютого. Встигнемо.

- Як ви вважаєте, чому саме зараз введення воєнного стану?

- Логічно було б ввести для певних регіонів, а не на всій території України. Для чорноморської і приазовських зон.

Є думка

"Життя громадян не зміниться"

Військовий експерт Олег Жданов не розуміє, чим керувався Генштаб, відправляючи наші військові катери до Керченського мосту, враховуючи, що він для РФ стратегічно важливий об'єкт. В цілому у введенні військового стану, на думку нашого співрозмовника, президент має більше політичні цілі, ніж військові. Бо життя громадян серйозно не зміниться - в плані масових мобілізацій людей і техніки.

- Погляньте заяви нашого президента. Він вже говорить про те, що ніякі обмеження прав і свобод громадян не вводяться. Без оголошення війни воєнний стан вводиться лише для обмеження демократичних інституцій в Україні та зосередження влади в його руках, а також щоб скасувати всі вибори, - заявляє Олег Жданов. - Якщо ми маємо одну з найсильніших армій Європи і ні з ким офіційно не воюємо, то навіщо вводити воєнний стан? Причому на підставі інциденту далеко не найсерйознішого порівняно з тими, які відбулися раніше в зоні АТО.

Нагадаємо, що Європа провчить Путіна за провокації в Азовському морі.

Як повідомляв "Знай.uа", ФСБ катує затриманих в Керченській протоці.

Також "Знай.uа" писав, що оприлюднено основні міфи про військове становище, яким не варто вірити.