Українці не знають, що робити із заощадженнями, адже невідомо, які сюрпризи очікують на фінансовий ринок після уведення в країні воєнного стану.

Воєнний стан
Воєнний стан

Ситуація прокоментували економічні експерти та надали прогноз на коливання курсу найближчим часом, пишуть ЗМІ.

Аналітики кажуть, що воєнний стан жодним чином не обмежує зняття депозитів чи зміну курсу гривні до долара. Тому потрібно зберігати спокій і не бігти в обмінник.

Обмін валют
Обмін валют

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Існують суттєві відмінності в економічній ситуації зараз і тій, яка була в січні-лютому 2015 року. Тоді за короткий період часу курс долара підстрибнув з 15 гривень до тридцяти й подекуди сорока на чорному готівковому ринку. На фоні цього підстрибнули ціни, полиці деяких магазинів спорожніли. За тиждень-два курс стабілізувався на новому рівні в районі 22-23 гривень за долар. Рішення про покупку валюти по 30 і вище не виправдало себе й чотири роки по тому. Чим же зараз ситуація відмінна? Найперше обсягом резервів — на початок цього тижня вони становили 16,7 млрд доларів або близько 3 місяців майбутнього імпорту. В лютому 2015 цей показник був лише 5,6 млрд. В такій ситуації Нацбанк фактично не мав ресурсів для підтримки національної валюти, чого не скажеш про поточну ситуацію. Тобто зараз у критичній ситуації Нацбанк може вийти на ринок і стабілізувати курс", - розповідають експерти.

Обмін валют
Обмін валют

Вони додають, що економіка країни стала міцнішою. Звичайно, темпи її зростання значно відстають від тих, яких би нам хотілося, але експорт переорієнтувався.

долар
долар

Нацбанк попросив банки забезпечувати банкомати готівкою на регулярній основі. Але заборони на зняття грошей з депозитів за умови воєнного стану не буде, тому не потрібно тиснути на банки, щоб вам повернули гроші, адже це може травмувати банківську систему. Гроші видаватимуть, як завжди.

обмін валют
обмін валют

"Є таке поняття як самоздійснюване пророцтво. Якщо всі вірять, що долар зросте, а медіа нагнітають ситуацію, то так і буде, оскільки всі побіжать купувати валюту. От тільки чи не буде це повторенням ситуації 2015 року? Маємо надію, що ні, й ми побачимо помірні коливання, які вдасться погасити Нацбанку",- пишуть експерти.

Нагадаємо, у 2019 році в Україні іноземна валюта стане більш доступною, але менш контрольованою, адже 7 лютого в силу вступить закон "Про валюту і валютні операції", передає "Хвиля".

Раніше Знай.uа писав про те, що російська національна валюта подешевшала по відношенню до американського долара і євро разом з тим, як розгортаються події в Азовському морі.

Також Знай.uа повідомляв, що перший день робочого тижня почався з різкого подорожчання американської валюти.