У перші дні грудня погода підготувала українцям чимало несподіванок – то розтане сніг, то утвориться суцільна крига на дорогах. І хоч чиновники звітують, що нібито "ситуація під контролем", але результати поки зовсім інші – численні травми, ДТП, виходити на вулиці стало просто небезпечно.

Перші жертви

Мокрий сніг, дощ і небезпечна ожеледиця. Такі погодні умови будуть найближчим часом по всій Україні. Чи не найбільше постраждалих від падіння на слизькій дорозі – у Полтавській області. Хоча можуть травмуватися і вдома, як от Анатолій Брижак. Зараз чоловік у лікарні: став на слизькі східці і "поїхав", в результаті отримав перелом ребра.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За словами лікаря-травматолога Володимира Рошко, жертви ожеледиці лікують травмовані частини тіла не менше 2 тижнів, а якщо це переломи, то від місяця до півроку. Залежить від віку пацієнта. Чим старший, тим довше зростаються кістки. Близько 40 осіб, травми яких пов'язані, з їх слів, пов'язані з ожеледицею. Найчастіше - це переломи променевої кістки у типовому місці, кісточок гомілки, забої, пошкодження зв'язок.

За останні три дні до травмпункту звернулися полтавці як з переломами, так і з обмороженнями. Якщо немає необхідності виходити на вулицю, то краще цього не робити. Особливо людям похилого віку, вагітним жінкам, а якщо вже люди знаходяться на подвір'ї, то в першу чергу слід обирати відповідне взуття. Ні в якому разі не взувати взуття на підборах.

Головні правила поводження людей під час ожеледиці: обирати правильне взуття, не поспішати при ходьбі, не тримати руки в кишенях, ходити по тротуарах, посипаних піском, уникати будівель з бурульками.

Київ також не оминула ця біда: через ожеледицю і слизькі тротуари за добу травми отримали 74 особи. Також зазначається, що протягом неділі п'ятеро людей потрапили до лікарень через переохолодження, а ще одна людина отримала обмороження.

Коли в столиці випав перший сніг і на дорогах з'явилася ожеледиця, в Києві постраждали майже тисяча осіб. Чиновниця уточнила, що в 14 листопада по 2 грудня на вулицях постраждала 951 особа: 853 дорослих і 98 дітей.

Дивіться: Перші травми від ожеледиці

Затори і ДТП

У Тернополі через опади у вигляді дощу та низьку температуру повітря на дорогах та тротуарах міста утворилася ожеледиця. На трасі Н10 Івано-Франківськ – Чернівці через дощ утворилася сильна ожеледиця.

Найскладніша ситуація у Марківцях, Старих Кривотулах та Отинії. В Отинії автомобільний рух зупинився. Патрульні поліцейські повідомляють, що рухатися по цій ділянці траси небезпечно.

Дивіться: Затори на трасі Франківськ-Чернівці

Соцмережі про ожеледицю: краще сидіти вдома?

Попереджала про наслідки налипання мокрого снігу свого часу і синоптик Наталка Діденко:

"…забула, чи писала про налипання мокрого снігу, але це метеоявище, окрім ожеледиці та ожеледі, дуже важливе та може бути небезпечним. Тому ще і ще раз - залиште, будь ласка, автомобілі на стоянках. Без особливої потреби не виїжджайте. Бо якщо у нас невеликий дощик у місті - майже армагедон на дорогах, то сьогоднішня ситуація - без слів... Якщо ви живете в приватному будинку, побіжіть обтрусіть мокрий сніг з гілок, з дерев у садочку. Та навіть якщо у своєму міському дворі бачите налипання на тендітних гілочках - легко потрусіть. щоб не заламалась від налипання. Налипання мокрого снігу, ожеледиця, ожеледь - сьогодні. Двірники, комунальники! Ваш вихід! , - написала вона.

"Обережно, на вулицях Києва дуже слизько", - зазначають користувачі.

Цікаво, що через такі погодні умови у багатьох містах вийшов з ладу громадський транспорт.

Приміром, у Житомирі вже другий тиждень поспіль люди скаржаться: дорога до роботи нагадує каток, чекають на трамвай чи маршрутку годинами, доводиться із трьома пересадками їхати. Місцева влада запевняє, що все гаразд, втім проблему слизьких доріг так і не вирішили.

Дивіться: наслідки ожеледиці на дорогах

#ожеледиця

Geplaatst door Андрей Волощук op Maandag 4 december 2017

Нагадаємо, синоптики поділилися точним прогнозом погоди на найближчий час.Як повідомляв "Знай.ua", стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Також "Знай.ua" писав, експерти порадили, як правильно займатися спортом узимку.