Історія свята

За переказами, Прокопій був читцем у Кесарійській церкві, а народився мученик в Єрусалимі. Під час служіння він пояснював прихожанам Святе Письмо і перекладав його на сирійську мову. Але найбільше святий прославився тим, що міг зцілити одержимих бісами. Під час гонінь християн за їхню віру Прокопія теж заарештували і віддали під суд. Під час суду він відмовився визнати язичницьких богів, а також владу самого царя. Правитель дуже розгнівався і наказав стратити читця.

Традиції

Люди на Русі вважали, що в цей день встановлюється досить міцний для саней шлях. «Прийшов Прокіп - розрив замет, по снігу ступає, дорогу копає», - говорили з цього приводу наші пращури. 5 грудня ставили в снігу зимові віхи, щоб позначити шлях. Тому день іноді ще називали Віхоставом. Вважалося, що якщо сьогодні прокласти дорогу, то вона протримається до самої весни.

Не було окремої професії когось, хто прокладав дороги, це робили всі селяни. А потім працівників пригощали і затівали свято. Селяни разом купували баранчика, хоча і був піст, зажарювали його і пригощали гостей. Іноді замість барана смажили рибу. З цього дня чоловіки виготовляли сани і чинили їх, тобто санничали.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Діти в Прокоп'єв день шумно гуляли на вулиці, каталися з гірок і грали в сніжки. Часто до них приєднувалися і молоді люди. А ввечері загадували одне одному загадки: «Під гору - коняшка, а в гору – дерев’яшка»; про дитячі санки: «Два вовка біжать, обидва в небо дивляться»; про коней і сани: «побігеньки біжать, поповзушки повзуть».

Раніше Знай.ua повідомляв про те, які фільми треба обов’язково подивитися перед Новим роком. Ми зробили підбірку фільмів з чарівною святковою атмосферою.

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Також Знай.ua повідомляв про традиції та обряди головного єврейського свята, Хануки.