Волонтер Вікторія Дворецька (26 років) у найжахливіший період військових дій на Донбасі займалася "двухсотими": дзвонила матерям та дружинам загиблих, збирала останки по полях, проводила упізнання тіл..

На Донбас дівчина пішла добровольцем прямо з київського Майдану. На фронті вона була довго: приблизно три роки. Повернувшись з Донбасу, вирішила будувати військову кар'єру. В даний час працює у відділі внутрішніх комунікацій центру морально-психологічного забезпечення ЗСУ. Дівчина в інтерв'ю для видання "ФАКТЫ" розповіла, як працювала і виживала у ті страшні дні.

— Віка, ви з липня 2014 року по лютий 2015-го займалися загиблими хлопцями. Як таке взагалі можна витримати?

Був період, коли здавалося, що вже не можу сприймати те, що відбувається по-людськи. Навіть коли в морзі лежали десять друзів, з якими вчора розмовляла, з якими разом починали, не було жодних емоцій і почуттів. Переді мною ніби виникала якась ширма, тому що треба було діяти. Це як робота.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Я дуже довго (мабуть, роки півтора-два) пам'ятала причину смерті, зовнішність і розмови з родичами кожного загиблого, яким займалася. Зараз пам'ять трошки притупилася.

Ми в основному працювали в морзі Старобільська Луганської області. Під час гарячої фази війни тіла туди доставляли по-різному. Іноді вертушками (вертольотами. — ред.), іноді були масові евакуації з поля бою. Бувало, що й на «Жигулях» вночі привозили.

Треба було впізнати, розшукати телефони рідних, зателефонувати їм, простежити за всіма паперами (я служила в «Айдаре», у нас більшість бійців не було офіційно оформлено), знайти транспорт, щоб доставити останки додому.

— Як відходили від постійних стресів?

Насправді того літа не було ніякої можливості, щоб емоції якось виходили. Якихось істерик в той період не було.

— Ви сказали, що ще й ексгумаціями доводилося займатися.

— Це вже взимку було. Теж дуже важка процедура. Під час першої ексгумації отруїлася трупною отрутою. Напевно, не сильно, тому що якщо сильно, то від неї не відходять. Толком не знала, як і що, хоча мені пояснили всю послідовність. Була у звичайній медичній масці, але, видно, «хапанула» — три дні пролежала в дуже поганому стані. Нудота, занепад сил, температура…

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в п'ятницю, 30 листопада, в Києві співробітники СБУ затримали колишнього учасника АТО Андрія Наливайка у справі вбивства активістки Катерини Гандзюк.

Нагадаємо, український солдат відправив бойовика до пекла.

Як повідомляв Знай.uа Надія Савченко оголосила голодування.

Знай.uа писав, українські герої врятували миротворця ООН.