Із наближенням об’єднавчого собору зросла кількість "релігієзнавців" та коментаторів, які дають свої прогнози щодо предстоятеля помісної церкви. Представники Української православної церкви Київського патріархату закликали користуватися першоджерелами, а не ширити чутки.

Наразі ніхто не може точно назвати ім'я майбутнього першого по честі єпископа помісної православної церкви. Однак вже стала відома сама процедура виборів предстоятеля майбутньої церкви.

Вселенський патріарх Варфоломій розіслав усім ієрархам українських православних церков листи-запрошення на участь в об'єднавчому соборі 15 грудня для створення помісної церкви в Україні. У запрошенні пояснюється процедура виборів предстоятеля.

Текст листа-запрошення опублікував у Facebook митрополит Переяслав-Хмельницький УПЦ МП Олександр (Драбинко).

Geplaatst door Oleksandr Drabinko op Donderdag 6 december 2018

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Представником Вселенського патріарха на соборі буде митрополит Галльський Еммануїл (Адамакіс), якого називають куратором "українського питання" в Константинополі.

Присутнім на соборі буде також президент України Петро Порошенко.

Хто і як обиратиме?

Кожен український ієрарх, незалежно від церкви, яку представляє, матиме можливість взяти з собою на собор ще двох людей, які також матимуть право голосу.

У тексті запрошення також ідеться, що на соборі сформують бюлетень із трьох кандидатів на предстоятеля новоствореної помісної церкви.

Пояснюється, що спочатку голосуватимуть всі разом - ієрархи, запрошені ними миряни, клірики та монахи, - і з усіх кандидатів визначать трьох головних.

Після цього вже тільки архієреї обиратимуть предстоятеля з-поміж трьох фіналістів.

Собор УПЦ КП

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) проведе 13 грудня свій архієрейський собор для підготовки до об'єднавчого собору.

Згідно з інформацією на сайті УПЦ КП, синод церкви вирішив скликати архієрейський собор саме у зв'язку з проведенням 15 грудня об'єднавчого собору.

При цьому в повідомленні відзначається, що на архієрейському соборі УПЦ КП мають внести зміни у статут церкви, щоб зробити можливим процес об'єднання церков і створення єдиної православної церкви.

На думку УПЦ КП, об'єднавчий собор 15 грудня матиме архієрейський характер і право вирішального голосу на ньому матимуть "лише українські ієрархи".

"Присутність духовенства, чернецтва та мирян можливе лише без вирішального голосу", - йдеться в заяві.

УПЦ КП у своєму повідомленні відзначає, що висунення кандидатур на предстоятеля повинно відбуватися за процедурою, що "буде затверджена собором і передбачатиме, що кожен кандидат повинен під час висунення отримати відкриту підтримку передбаченої процедурою кількості членів собору".

Один член собору зможе висловити підтримку лише одному кандидату, кажуть в УПЦ КП.

Учасники собору

В об'єднавчому соборі братимуть участь близько 45 ієрархів УПЦ КП, 14 представників УАПЦ, а також усі охочі ієрархи УПЦ МП.

Запрошення на участь у соборі отримають усі ієрархи УПЦ МП в Україні. Скільки з них погодяться - невідомо.

Від УПЦ МП у роботі собору, як припускають джерела у Києві, можуть взяти участь кілька десятків ієрархів (загалом їх понад 80). Чим їх буде більше, тим вони суттєвіше вплинуть на вибори предстоятеля.

Ієрархи УПЦ МП, які не долучаться до нової церкви, для Вселенської патріархії лишатимуться єпископами православної церкви - з можливістю долучитись до нової церкви вже після собору.

Хто стане головою нової церкви?

Наразі ніхто не може точно назвати ім'я майбутнього предстоятеля церкви. Усі ієрархи обговорюватимуть кандидатури у закритому режимі, й все вирішить таємне голосування.

Головним претендентом вважається 89-річний предстоятель УПЦ КП Філарет.

Нагадаємо, релігієзнавець Андрій Ковальов заявив, що нинішній глава УПЦ Київського патріархату, патріарх Філарет не буде балотуватись на посаду предстоятеля Єдиної помісної української церкви.

Як повідомляв портал Знай.ua, патріарх Філарет 19 листопада розповів, як буде діяти, в разі висування від УПЦ КП його кандидатури в предстоятелі

Також Знай.ua писав, Синод Вселенського патріархату затвердив проект статуту Української православної церкви