Історія свята

Про Климента відомо не багато. Він народився в знатній римській сім'ї. І після народження з батьками і братами вирушили до Афін через море. Однак на шляху потрапили в аварію корабля. Вижили всі, але вони втратили один одного. Коли Климент подорослішав, він став шукати відповіді, що ж відбувається з людьми після смерті, так як вважав, що вся його сім'я загинула. Так він і став християнином. А після того, як його охрестили, Климент знайшов і матір з батьком, і братів.

Традиції

Наші предки вважали, що святий Климент призводить разом з собою Зиму, тому готувалися до сильних морозів. Тому і говорили: «На Климента мороз насипав білих троянд»;«Климент морозом у мужика сльозу гонить». Однак якщо в цей день рано вранці заспівали півні, то скоро буде відлига.

У цей день будь-які важливі справи починали натщесерце. Такий звичай пов'язували з продовженням молотьби. Працювати було складно на ситий шлунок. А жінки пряли поряд з вікном, тому що білий сніг відбивав сонце і ставало світліше в хаті.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Раніше Знай.ua повідомляв про те, які фільми треба обов’язково подивитися перед Новим роком. Ми зробили підбірку фільмів з чарівною святковою атмосферою.

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Також Знай.ua повідомляв про традиції та обряди головного єврейського свята, Хануки.