Рада прийняла законопроект, що визначає, що таке буллінг. Тепер за шкільне цькування (а саме так уряд визначив це поняття), передбачена адміністративна відповідальність. І лягає ця відповідальність на плечі вчителів. Якщо педагоги не хочуть понести покарання за те, що в їхньому класі або в їх присутності має місце таке явище, як буллінг, їм слід організувати навчальний процес і комунікацію між учнями так, щоб виключити це.

Всі ми були школярами, і все пам'ятаємо: якщо в класі кого не злюбили, то дитячу жорстокість навряд чи зупинять заборони і виховні бесіди. Тому покарання передбачено і для учнів теж, пише "Страна".

Закон визгачає буллінг (цькування) як "діяння учасників навчального процесу, яке полягає в психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, в тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій щодо малолітньої або неповнолітньої особи".
Відповідно до закону, цькування має наступні ознаки:

  1. Систематичність. Цькування вважається таким, якщо відбувається неодноразово.
  2. Наявність сторін - кривдник (буллер), потерпілий (жертва буллінгу), і при наявності - спостерігачі.
  3. Дії буллера - наприклад, приниження, підпорядкування того, кого цькують або його соціальна ізоляція
  4. Психологічна та фізична шкода, прічененний діями Буллер - а також їх бездіяльністю.
    "Страх" і "тривожність" - загалом - ефемерні поняття. А агресію Прийнято вважати агресією в будь-якій формі. Критеріїв діагностування страху немає.
    Якщо ж цькування сталося, то завдання директора - прийняти заяву від батьків постраждалих учнів. Після чого директор зобов'язаний скликати комісію (склад якої визначає він сам) і розглянути випадок.
    Однак за фактом, якщо адміністрація школи захоче спустити справу на гальмах, то так і станеться. І тоді у батьків потерпілої дитини буде один вихід - скаржитися на такого директора в поліцію або вищі інстанції.
    Якщо факт приховування буллінгу буде встановлено, то керівника чекає відповідальність. Але поки здається занадто нереалістичним, що поліція або райвно прийдуть в школу і будуть вести розслідування того, як і хто з ким посварився на перерві.


    Закон пропонує ввести за буллінг штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 850 до 1700 гривень - або громадські роботи від 20 до 40 годин. Якщо протягом року інцидент повториться, та ще й буде груповим, то штрафи становитимуть вже 1700-3400 гривень або 40-60 годин громадських робіт.

    Якщо правопорушення вчиняє підліток, який не досяг 16 років, ці штрафи платять його батьки.
    Крім самих призвідників цькування, від їх дій може постраждати і директор школи. У законі йдеться, що в разі, якщо керівник навчального закладу не повідомить в поліцію про випадки буллінг, йому загрожує штраф 50-100 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 1700 гривень) або виправні роботи до 1 місяця з відрахуванням 20% від заробітку.

    Популярні новини зараз
    Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
    Показати ще

    Таким чином, закон має одну перевагу і один досить істотний недолік. Плюс в тому, що темою цькування в школах нарешті будуть займатися.
    Мінус же - в слабо прописаної процедури, що відкриває поле для зловживань. Так, участь психологів не є обов'язковою частиною процесу встановлення факту буллінг. А значить будь безневинний конфлікт на перерві можна буде перетворити на привід зняти директора школи. Досить буде комусь заявити, що у нього з'явилися "тривога" і "страх" після конфлікту з іншими учнями.

Нагадаємо, за бійку дитини заплатять батьки: підмести вулицю чи віддати зарплату?

Також Знай.ua писав про жахливий випадок: Написала на лобі "лох": дитина стала жертвою булінгу після приниження вчителькою.

Нагадаємо, "останній дзвоник": цькування в школі зменшує мозок підлітків