Протягом поточного року в Україні нарахували 1,6 мільйона внутрішньо переміщених осіб з окупованих територій Донецької і Луганської областей та анексованого Криму. Відповідні дані оприлюднила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Вона додала, що поки реальну цифру тих, хто виїхав з окупованих територій, назвати важко.

"На сьогодні в Україні нараховується близько 1,6 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Здебільшого з окупованих територій виїжджає молодь і люди середнього віку. Втім, реальну кількість ВПО назвати важко. Адже проблемою є також те, що уряд продовжує застосовувати політику отримання пенсії та інших гарантованих державою виплат та допомог до статусу ВПО", – зауважила Денісова.

Омбудсвумен зазначила, що існує проблема ізоляції українських громадян на тимчасово непідконтрольних територіях.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

"Щомісяця здійснюється понад мільйон перетинів лінії зіткнення через п’ять пунктів, один з яких – напівзруйнований дерев’яний пішохідний міст у Станиці Луганській. Це ще більше ізолює мешканців на неконтрольованих територіях. Також відсутня методологія визначення потреб внутрішніх переселенців. Не розуміючи потреб внутрішніх мігрантів, навряд чи вдасться інтегрувати їх в українське суспільство", – підсумувала Денісова.

Переселенці в Україні: що змінилося із 2014 року?

Кількість переселенців з окупованих територій України збільшилася. Станом на початок червня 2018 року в країні зареєстровано 1 млн 509 тис. 938 переселенців, як повідомляли раніше в Міністерстві соціальної політики України.

Як і раніше, люди переважно переїжджають з окупованої частини Донецької та Луганської областей і здебільшого оселяються в цих областях на підконтрольній Україні території. Найбільше внутрішніх мігрантів осіли в Донецкій області – 551 тис. 458 осіб та на Луганщині – 293 тис. 542 особи. Трете місце за кількістю переселенців із Донбасу посідає Київ, де зараз мешкають 163 тис. 132 особи (в Київській області оселилися 64 тис. 514 осіб).

Далі за "популярністю" - Харківська область, де зараз живуть 126 тис. 536 осіб. Найменша кількість переселенців у Чернівецькій області (2 тис. 469 осіб) та на Волині (2 тис. 924 особи).

Якщо поглянути на динаміку міграції за областями з початку травня до початку червня, то досить відчутно збільшилася кількість переселенців у Донецькій, Луганській та Харківській областях , ще в 12 областях додалося вихідців із Донбасу, переважно в центральній та південній частині України.

Ніхто не приїхав до Рівненської області, а виїхали мігранти з 8 областей – найбільше із Львівської та Одеської. Загалом на червень кількість облікованих осіб на території України збільшилася майже на 8 тисяч осіб.

Дивіться: Переселенці з Донбасу і Криму - які міста обирають для життя?

Нагадаємо, українцям показали ідеального президента. Як повідомляв "Знай.ua", переселенці зізналися, чи повернуться вони на Донбас і в Крим. Також "Знай.ua" писав, українським переселенцям допоможуть кредитами.