Українці активного готують до новорічних свят, господині складають меню. Багато родин за традицією на новий рік купують якісь делікатеси, одним із таких є червона ікра. Втім, експерти застерігають та попереджають про неякісний товар, а також, скільки мм переплатимо за цей продукт у порівнянні з минулим роком.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"Будьте уважними при купівлі червоної ікри Цього року вдалий сезон для тих, хто займається та купує червону ікру. Такий буває один раз на сім років. Багато ікри навіть у дикій природі. Лосось цьогоріч нерестився на Камчатці. Але більшість ікри, яку ми з вами бачимо на полицях магазинів – це ікра вирощена в умовах аквакультури та прибуває до нас із Норвегії. Браконьєрський вилов із кожним роком зменшується через жорстку позицію міжнародної спільноти щодо розподілу вилову. Найпопулярнішою та більш дешевою є ікра форелі. Найдорожчою серед представлених на полицях українських магазинів є ікра кети через те, що вона живе лише в дикій природі", - пояснює Дорошенко.

Раніше традиційно ми могли бачити в магазинах бляшанки з ікрою в розфасовці від 130 грамів, то вже цього року зявились по 100 грн та навіть по 80 гр. Виробники всіми силами намагаються збути товар.

Популярні новини зараз
Тарифи на світло дотягнуть до європейського рівня: без субсидії не вижити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

У зв'язку з інфляцією за рік червона ікра на полицях наших магазинів піскочила в ціні на 10-15%.

"Найдешевша пропозиція натуральної ікри в магазині сьогодні – 120грн за 100гр. Середня ціна ікри форелі доброї якості – це 140-150грн за 100гр. Кета обійдеться в 240грн за 100гр. Чорна ікра стартує від 1500грн за 100гр", - пише фахівець.

Крім того дорошенко нагадав про термін придатності цього продукту Раніше він складав 12 місяців. Але зараз норми знизили. У пластиковій тарі - максимум 3 місяці.

Крім тогослід бути обережними перед святами. Оскільки магазини часто влаштовують акції та знижують ціну. Проте частіш за все під знижки потрапляє товар не першої свіжості і продавці намагають збути те, що залежалось на полицях.

Ікра може бути небезпечною

Обов'язково звертайте увагу на склад продукту. До ікри часто додають консерванти, які можуть бути дуже небезпечними. Мова йде про уротропін, або Е239.

В Європі він уже давно заборонений, то в Україні все ще продовжують використовувати. Так виробники продовжують термін прдатності, цей консервант не дає продукту швидко псуватися. Тому не беріть ікру, на якій термін перевищує норми.

Минулого року Україна слідом за ЄС заборонила використання небезпечного консерванту, але це призвело до зниження термінів придатності ікри.


Нагадаємо, лікарі назвали продукти, які краще не ставити на новорічний стіл.

Як повідомляв портал Знай.ua, лікар порадив найкращий алкоголь на Новий рік, який не завдасть шкоди вашій печінці.

Також Знай.ua писав про те, що дієтологи розповіли, чим не можна закушувати алкоголь, щоб не зіпсувати собі новорічні свята.

Дивіться: Як обрати якісний алкоголь на Новий рік