Інші назви свята:

  • «Анастасія»,
  • «Анастасія Узорішительниця»,
  • «Анастасія постница»,
  • «Федотья».

Історія свята

Свята Анастасія жила у важкий час у Римі, коли були сильні гоніння на християн при імператорі Діоклетіані в 3 столітті. Стала Узорішительницею, тому що допомагала в'язням, які потрапили в ув'язнення, так як були християнам. Жінки їй пізніше молилися про розрішення від тягаря, тобто вагітності.

Східні слов'яни вважали святу покровителькою вагітних і саме їй молилися під час пологів. Прізвисько Анастасії пов'язувалося з вагітними, тому що такі жінки носять тяжкість, ношу, беремя. Таким чином народження дитини ставало його звільненням з утроби-узилища. Вузол був дуже важливим символом, можливо тому що пуповина немовляти може оповитися і задушити його. Тому вагітним не можна було змотувати мотузки, зав'язувати вузли, навіть в одязі не повинно бути вузлів.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Традиції свята

В цей день вагітні жінки вишивали оберегові рушники для пологів. А ще варили пісну кашу, яку їм давали, щоб не хворіли. Вся сім'я славила своїх предків і свій рід, але особливі почесті віддавали матерям. І звичайно ж обов'язково молилися святій Анастасії Узорішительниці, особливо матері-годувальниці і вагітні жінки.

Селяни намагалися закінчити всю роботу по дому і почати заготовляти сировину на різдвяний стіл. Традиційно в цей день кололи свиню, тобто проводили свіжину. Раніше наші предки навіть говорили: «Різдво без ковбас, що Великдень без крашанок».

Раніше Знай.ua писав, скільки українці будуть відпочивати цього року. Вже відомий повний список вихідних і святкових днів у 2019 році.

Нагадуємо, у Донецьку в новорічну ніч явно показали, що Донбас – це Україна

Раніше Знай.ua повідомляв, що після отримання Томосу українці масово переходять у ряди УПЦ КП.