У Національного банку України спалахнув інтерес до великих номіналів готівкових грошей. Так, Нацбанк попросив українські банки відзвітувати по банкноті €500. Відомо, що банки повинні надати інформацію по обміну таких купюр до 14 січня.

Про це стало відомо завдяки офіційним даним НБУ, пише UBR.ua.

Відомо, що чиновники дуже просто пояснили свою допитливість: громадяни чомусь звертаються до їх теруправління для обміну п'ятисоток на гривню, хоча центральний банк не проводить таких операцій. Тому НБУ потрібно знати, куди відправляти клієнтів.

У НБУ також уточнили, що Європейський Центробанк зупинив випуск банкнот номіналом €500 першої серії, запущеної в обіг у 2002 році. У серії "Європа" номіналу такого не буде. З 27 січня 2019 року відразу 17 з 19 національних центробанків зони євро більше не випускатимуть п'ятисотки. Виняток становитимуть тільки німці та австрійці — Deutsche Bundesbank і Oesterreichische Nationalbank. Хоча вже випущені в обіг €500 — залишаться платіжним засобом і прийматимуться до оплати.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Одночасно Нацбанк нагадав, що європейські п'ятисотки дійсні і в Україні: повинні обмінюватися нашими банками, прийматися для поповнення рахунків, вирушати в якості грошових переказів.

Варто нагадати, що з Нового року в Україні стартувала монетизація субсидій, яка була однією з вимог Міжнародного валютного фонду. Тепер пільги від держави на оплату компослуг будуть "живими" грошима, вони надходитимуть на рахунки громадян в "Ощадбанк".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ на 8 січня 2019 року встановив офіційний курс на рівні 27,70 грн/долар, що на 19 копійок вище в порівнянні з попереднім банківським днем. Про це свідчать дані на сайті регулятора. Офіційний курс гривні до долара на 8 січня встановлено на такому рівні: 2770,94 гривень за 100 доларів (+19,7718 гривень).

Нагадаємо, Трамп загнав американців до кредитної кабали.

Як повідомляв Знай.uа Омелян скасує поїзди до Росії.

Знай.uа писав, Порошенко вніс у декларацію ще півмільярда: це просто подарунок.