Українська православна церква не буде залежати від Константинополя.

Про це заявив екзарх Вселенського патріархату, архієпископ Даниїл Памфілійський в інтерв’ю "Прямому".

Архиєпископ спростував чутки про залежність ПЦУ від Вселенського патріархату.

"Що мене одразу здивувало це те, що деякі особистості почали закидати Вселенській патріархії, що в томосі вписана якась духовна залежність Української церкви від Константинополя. Звісно, це є церква-матір. Ми маємо духовні стосунки з церквою-матір'ю. Це не означає, що Українська православна церква є залежною від Константинополя — вона має духовне споріднення з нею, вона визнає звершність Вселенського патріарха як першого серед рівних", - сказав Даниїл Памфілійський.

Архієпископ Даниїл

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Він також відзначив, що до діалогу про створення незалежної української церкви були запрошені всі гілки православ'я країни. Метою цього було їх об'єднання. Лише УПЦ Московського патріархату відмовилася від спілкування щодо цього.

"І Київський патріархат, і Автокефальна церква згодилися зразу на контакт: ми розпочали з ними спілкування. На превеликий жаль, нам було важко знайти контакти з представниками УПЦ Московського патріархату: двічі ми отримали відмову, пізніше ще раз була відмова прямого контакту з нами", - відзначив архієпископ.

Водночас архієрей Вселенського патріархату додав, що священики Московського патріархату можуть преходити до ПЦУ. За його словами, жодного тиску на них не буде.

"Багато священнослужителів, архієреїв і мирян чекали, коли Православна церква України отримає власну незалежність. Коли Константинопольська церква-матір проголосить світові раз і назавжди, що відновлена історична справедливість. Сьогодні вона трапилася. Тепер справа за ієрархами, священнослужителями, мирянами Української православної церкви, котрі неодноразово говорили, що вони є частиною помісності нашої церкви", - пояснив архієпископ Даниїл.

Він також пояснив, що його місія як екзарха Вселенського патріарха завершилась проголошенням томосу, тому він повертається назад до своєї пастви у Сполучені Штати Америки.

Нагадаємо, Епіфаній змінив вектор і зробив несподівану заяву про РПЦ.

Як повідомляв "Знай.ua", Вінницький священник зібрався нам'яти боки РПЦ на суді.

Також "Знай.ua" писав, що Епіфаній звернувся до українців.