Томос про автокефалію Православної Церкви України залишить нашу країну. Його повинні будуть підписати члени синоду Вселенського патріархату, тому він на деякий час повернеться до Стамбулу.

Цю інформацію повідомив у понеділок у Києві керівник департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш у ході трансляції на українських телеканалах із Софійського собору, передає "ХВИЛЯ".

"Томос буде до вечора (понеділка – ред.) виставлено для того, щоб хто захоче, міг підійти і побачити цей унікальний документ… У найближчі дні він повернеться до Стамбулу в Константинопольський патріархат, оскільки зараз він підписаний тільки Вселенським патріархом (Варфоломієм – ІФ). Потім там повинні бути підписи всіх членів святійшого синоду Вселенського патріархату". Андрій Юраш

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

"Буквально через два дні відбудеться синод, де це буде зроблено, і тоді вже томос, остаточно і назавжди, повернеться в Україну і буде зберігатися в особливих умовах". Андрій Юраш

Нагадаємо, предстоятель Православної Церкви митрополит Епіфаній разом з президентом України Петром Порошенком внесли томос в Софійський собор у Києві. Документ вони несли разом. Потім був розгорнутий сувій і закріплений у Софійському соборі.

У Софії Київській урочисто стартувала Різдвяна літургія, яку проводить митрополит Епіфаній. У храмі знаходиться Петро Порошенко зі своєю сім'єю, голова Верховної Ради Андрій Парубій, члени уряду, народні депутати.

Раніше портал писав, після здобуття Україною бажаного Томосу організаційні процеси в тепер незалежній українській церкві тільки починаються, церковники шукають правильний шлях розвитку автокефалії. Тому православну церкву України в майбутньому можуть визнати патріархатом, повідомляють ЗМІ.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", на врученні Томосу близько Порошенко втратив свідомість священик.

Також "Знай.uа" писав про те, що Філарет гідно відповів на істерику Кирила.