Аналітики визначили сферу праці в Польщі, де найчастіше потрібні кваліфіковані працівники з України.

Про це повідомляють ЗМІ.

Зокрема, фахівці розповіли, що починаючи з 2015 року найбільшим попитом користуються фахівці у сфері економіки та IT.

Більше того заробітні плати у цих сферах ростуть не так, як в інших сегментах ринку. Статистик відзначають, що 26% фахівців IT влаштувалися саме в Польщі. У наданні відповідних робочих місць Польща в Європі є лідером.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Варто відзначитити, що заробітки працівників ІТ у Польщі зросли в 2018 році в середньому до 13,3 тис. злотих, тобто до $3545 (за рік додали 6%) – це на 30% вище, ніж три роки тому.

Разом з тим варто відзначити, що МВФ оцінив кількість трудових мігрантів з України в 2-3 млн осіб.

Як зазначається в аналітичному огляді МВФ, економіка України переживає не найкращі часи. Поки що зріст економіки не може відновити рівень доходів, який було втрачено під час кризи, не те що наблизитися до інших країн Європи.

За даними МВФ, бізнес-клімат все ще у незадовільному стані, що перешкоджає інвестиціям. Багато проблем у банківській системі також залишаються невирішеними.

"Важливо, що в результаті розчарування зовнішнім економічним становищем значно зросла трудова міграція: за кордоном працюють близько 2-3 мільйонів українців", — йдеться у звіті.

У той же час Мінсоцполітики оцінює кількість українських заробітчан у 7-9 мільйонів, з яких 3,2 працюють за кордоном на постійній основі.

Крім того варто відзначити, що у сусідній Польщі відтепер працівники з низькою кваліфікацією отримують підвищену зарплатню.

Після сплати усіх податків, працівник "чистими" на руки отримує 1634 злотих, або 12020 гривень. Такі підвищення діють з нового року.

Зазначається, що з початку 2019 року мінімальна зарплата в Польщі зросла до 2250 злотих або 16550 грн за курсом, що на 7,1% (150 злотих) більше, ніж в попередньому році.

Польський Кабмін окрім мінімальних місячних окладів, також переглянув і погодинні ставки.

"З 1 січня 2019 року мінімальна валова ставка становить 14,7 злотих за годину, тобто близько 100 грн. "Чистими" після сплати податків це становить близько 10,7 злотих за годину, або ж 73-74 грн", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Кабмін розповів про причини низьких пенсій.

Як повідомляв "Знай.ua", поляки пішли на відповідальний крок заради українців.

Також "Знай.ua" писав, що в Україні скажено злетіли штрафи для бізнесу.

"Візерунок дня": Робота за кордоном: скільки заробляють українці у Польщі? | DW Ukrainian