Фінальний текст Томосу, з необхідними підписами, оприлюднила Православна церква України (ПЦУ).

За деякими даними, своїх підписів на документі не поставили п'ять членів Синоду Вселенського патріархату із 12 ієрархів). Таку інформацію поширила "Страна", але офіційно це не підтвердили.

Після публікації ПЦУ інформація частково підтвердилася. Зі списку членів Синоду, немає підписів наступних ієрархів:

митрополита Халкідонського Афанасія,
митрополита Деркского Апостола Даніілідіса,
архієпископа Американського Димитрія, екзарха Атлантичного і Тихого океанів
митрополита Кісамского і Селинське Амфілохія, екзарха Західного Криту,
митрополита Прусського Ельпідіфора.

Проте стояли підписи п'яти ієрархів, які нібито не входять до Синоду. У ПЦУ і Вселенському патріархаті цього ніяк не пояснюють.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Томос, який підписаний тільки Вселенським патріархом, без підписів членів Синоду, недійсний. Він так і називається: Патріарший і Синодальний Томос - і тому повинен бути обов'язково скріплений також підписами членів Синоду", - писав Говорун.

Прихильники автокефалії стверджують, що одноголосне рішення Синоду не потрібно, все вирішується більшістю голосів.

Незважаючи на те, що сайт Фанара дає саме цей склад Синоду - про підтасовування мова може і не йти. У Facebook пишуть, нібито у вересні провели ротацію членів Синоду, звідки вивели "незгодних" з наданням Томосу.

У свою чергу, сайт не оновили (вказаний на Facebook Вселенського патріархату як єдино офіційний).

Як пишуть "Вести", у офіційного сайту є і "неканонічна" версія, яка називається "Екуменічний патріархат". Там є оновлений список Синоду, оприлюднений без перекладу з грецької мови на англійську. Серед ієрархів всі підписанти томосу - і Сінгапурський митрополит Костянтин, і Чиказький Натанаїл, і інші.

Всі члени Синоду, наведені в другому, "таємному", списку були призначені 1 вересня 2018 го, а термін їх повноважень закінчується 28 лютого нинішнього року - якщо вірити "дзеркалу" офіційного ресурсу Константинополя.

Видання з посиланням на релігієзнавців вважає, що синод міняли занадто поспіхом і "по-тихому" - щоб виключити майбутні накладки з Томосом. Тому могли і забути оновити основний сайт конфесії.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що президент України Петро Порошенко нагородив трьох митрополитів державними нагородами за значний внесок у розвиток духовності.

Як повідомляв портал "Знай.uа": православна церква України прийняла рішення про передачу оригіналу Томосу про автокефалію в державний архів.

Також "Знай.uа" писав, що глава України почав тур по всій країні з Томосом і в рамках його проведення прибув у Вінницю на літургію з нагоди його отримання.