У НБУ розповіли, що найближчим часом монети номіналом 5 гривень будуть введені в обіг.

Про це повідомляє "Хвиля".

Крім того у регуляторі розповіли, що нову монету буде введно в обіг поступово. Також відомо, що вже з наступного року НБУ запланував ввести в обіг монету номіналом у 10 гривень.

"Монетний ряд передбачає поступове введення в обіг монет 5 і 10 грн. У цьому році 5 гривень можуть бути, а 10 грн - точно немає, вони будуть в наступні періоди", - заявив Смолій.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Такого Смолій розповів, що регулятор вже працює над введення в обіг монет номіналом 1 та 2 гривні.

"Щодо монет 1 і 2 грн, то, безумовно, їх оборот більш тривалий, ніж паперових банкнот, які зношуються", - сказав Смолій.

Разом з тим варто відзначити, що ситуація на ринку облігацій внутрішньої держпозики початку 2018 року, коли нерезиденти активно купували боргові зобов'язання країни, повторюється і на початку 2019 року.

Нерезиденти знову зацікавилися ОВДП і придбали днем ​​раніше папери на 150 млн доларів (в еквіваленті - ред)", - сказав Чурій.

Чурій висловив упевненість, що відкриття рахунку міжнародного депозитарію в депозитарії Національного банку спростить доступ нерезидентів на ринок ОВДП і зробить цей інструмент ще більш привабливим для іноземних інвесторів.

Варто відзначити, що 15 січня Міністерство фінансів на плановому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики залучило до державного бюджету 5,595 мільярда гривень, 142,5 мільйона доларів і майже 4 мільйони євро.

У 2018 році Національний банк із занепокоєнням ставився до активного притоку капіталу нерезидентів.

Внаслідок інтересу нерезидентів до гривневих облігацій підвищився рівень пропозиції валюти на міжбанківському ринку, що призвело до зміцнення гривні.

Крім того варто відзначити, що у Національному банку констатують, що протягом минулого року національна валюта дещо зміцнилась.

Зокрема, очільник регулятора зазначив, що завдякі сприятливій торгівлі вдалося значно зміцнити курс гривні, адже саме у минулому році українські аграрії зуміли зібрати рекордний врожай зернових.

"Завдяки жорсткій монетарній політиці, а також завдяки сприятливій цінновій кон'юнктурі для українського експорту на зовнішніх ринках у першій половині 2018 року і рекордному врожаю зернових у другому півріччі минулого року, курс гривні зміцнився на 1,4% за 2018 рік", - сказав Смолій.

Нагадаємо, Нацбанк назвав три головні проблеми 2019.

Як повідомляв "Знай.ua", Нацбанк показав два номінали.

Також "Знай.ua" писав, що НБУ готує ще одну хвилю лібералізації.

В обіг вводяться нові монети вартістю одна та дві гривні