Співзасновнику УПЦ КП Філарету (Денисенко) 23 січня виповнюється 90 років.

Його ювілей святкуватимуть у палаці "Україна", куди запрошені перші особи держави. Нині Філаерт має титул почесного патріарха Православної церкви України. У грудні минулого року Рада прийняла рішення відсвяткувати його день народження на державному рівні, передає kp.ua.

"Вранці 23 січня у Володимирському соборі Києва в честь Філарета буде відслужена Божественна Літургія. Хто хоче привітати патріарха, зможе прийти на служіння", - розповіли в прес-службі Філарета.

Зазначається, що вітанні патріарх прийматиме після літургії. О четвертій годині вечора урочисті заходи розпочнуться о столичному палаці "Україна".

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"У нас немає сценарію свята, але відомо, що будуть офіційні привітання і концертні номери. Запрошені всі перші особи держави", - зазначається.

Видання зазначає, що в міністерстві культури і прес-службі самого палацу "Україна" не повідомили, хто вітатиме патріарха піснею і танцем. Підготовкою урочистостей займається виключно Адміністрація президента.

Крім того, у прес-службі УПЦ КП кажуть, що за традицією патріарх приймає поздоровлення протягом двох днів після офіційного дня народження.

Декілька фактів про патріарха Філарета

Народився в селі Благодатному Амвросіївського району Донецької області. Батько працював шахтарем, був покликаний на фронт в роки Другої світової війни і загинув.

Прийняв чернецтво на другому курсі Московської духовної академії. Повернувся в Україну в 1957 році на посаду інспектора Київської духовної семінарії, через рік отримав крісло ректора.

1964 року переведений в Москву як єпископ Дмитрівський і ректор Московської духовної академії.

З травня 1966 року - архієпископ Київський і Галицький, екзарх України.

У 1990-му був висунутий кандидатом в предстоятелі Російської православної церкви, але набрав найменше голосів.

У 1991 році після проголошення незалежності України просив у Москви автокефалію для УПЦ. Отримавши відмову і повернувся до Києва, заявив, що буде стверджувати незалежність УПЦ.

11 червня 1992 Архієрейський собор Російської православної церкви позбавив Філарета всіх його санів, а в лютому 1997-го наклав анафему.

Місце предстоятеля УПЦ КП Філарет зайняв в 1995 році після смерті патріарха Володимира (Романюка), з яким нібито був в конфлікті.

У 2013-2014 роках підтримав Майдан і АТО на Донбасі.

У жовтні 2018 року анафему з Філарета зняв Священний синод Вселенського патріархату в рамках заходів щодо визнання автокефалії Української помісної церкви.

8 січня 2019 року президент Петро Порошенко нагородив Філарета орденом Героя України.

Нагадаємо, родичі Єпіфанія розповіли про трагічну життя: батько кинув місячного сина і помер на заробітках. Тепер родичі, які все життя ігнорували владику, шукають з ним контактів.

Як повідомляв Знай. ua, Вселенський патріархат забув про Української православної церкви: куди поділи Томос. Головне релігійне подія України було марним?

Знай. ua писав, що Філарет молився українською з радянських часів: унікальні історичні докази.Священик не боявся, що режим покарає його.