З новим валютним регулюванням змінюється філософія нагляду за банківськими операціями для всіх учасників ринку.

Про це повідомляє "Хвиля".

Зокрема, заступник голови НБУ Олег Чурій відзначив, що що на даний момент контролюючі органи перевіряють всіх та вся, проте зі вступом у дію змін до законодавства перевірки будуть обмежені.

"Зараз філософія валютного нагляду полягає в тому, щоб перевіряти всі, незалежно від ризиків. Починаючи з 7 лютого банки повинні більше розуміти свого клієнта і виходячи з цього знання проводити валютний нагляд", - сказав він.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

Крім того варто відзначити, що НБУ відповідно до змін надав фінансовим установам набагато більшу можливість "віражу".

"Банкам ми дозволимо робити набагато більше, ніж іншим учасникам ринку. Фінустанови зараз знаходяться під належним наглядом, працюють під лімітами НБУ. Ми не бачимо ризиків волатильності, яка могла б надходити з банківської системи", - заявив Чурій.

Варто відзначити, що починаючи вже з 7 лютого українські банки зможуть купувати всі інвестиційні цінні папери, що наявні у світі. Крім того, НБУ дозволить банкам проводити деривативні операції, що раніше також було заборонено.

Чурій підкреслив, що ці транзакції не викликатимуть тиску на ринки, так як банки знаходяться під належним наглядом.

За його словами, починаючи з 7 лютого українські компанії зможуть відкривати рахунки в закордонних банках і вільно перераховувати валюту на свої рахунки за кордоном в рамках ліміту (2 млн євро).

За словами Чурія, ці операції ніколи раніше не були доступні українському бізнесу.

Разом з тим варто відзначити, що економіст Олександр Охріменко розповів, що в 2019 році Україні загрожує значне коливання національної валюти.

"В 2019 році можуть відбутися значні коливання курсу гривні, але Нацбанк не може їх прогнозувати. Він повинен заспокоювати населення, і з цієї причини робить позитивні прогнози. Заява Якова Смолія про те, що не варто очікувати коливання курсу гривні до долара протягом року, всього лише спроба заспокоїти українців. Навіть якщо глава Нацбанку знає про коливання на валютному ринку, він про це не скаже",- стверджує економіст.

Нагадаємо, українці готуються до нового витка інфляції.

Як повідомляв "Знай.ua", українці користуватимуться “новими” грошима.

Також "Знай.ua" писав, що паперові 5 та 10 гривень зникнуть назавжди.

Нові гроші: НБУ замінить монетами банкноти 1, 2, 5 та 10 гривень