Нацбанк заявив про випуск монет номіналами 5 та 10 гривень, якими українці зможуть розраховуватися поряд з банкнотами відповідних номіналів. Експерти заспокоюють, що нововведення не підстьобне інфляцію в Україні. Глава Національного банку України Яків Смолій анонсував випуск в обіг монет номіналами 5 та 10 гривень.

Нові "п'ятачки" можуть з'явитися вже в цьому році, металеві "червінці" - не раніше наступного року. Конкретні терміни у НБУ поки не називають, обіцяючи інформувати українців за кілька місяців до старту.

Як і в минулому році, випускаючи монети номіналами 1 і 2 гривні, Нацбанк пояснює своє рішення більш тривалим терміном їх служби порівняно з паперовими купюрами, які швидко зношуються.

За оцінками регулятора, цей крок дозволить державі заощадити близько мільярда гривень. Надалі широко використовувані нами нині банкноти 1, 2, 5 та 10 гривень будуть випускатися невеликими партіями виключно для колекціонерів.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Зручно і комфортно

Як прокоментували в Національному банку, нові монети забезпечать оптимальність, комфортність і зручність розрахунків готівкою. Вони невеликі за розміром, легкі і не будуть обтяжувати гаманці українців. Монети виготовлені економним способом - зі сталі з гальванічним покриттям. Ескізи майбутніх монет уже опубліковані на сайті НБУ.

Головний економіст "Альфа-Банку" (Україна) Олексій Блінов нагадав, що минулорічний випуск нових монет номіналами 1 і 2 гривні не чинив впливу на споживчі ціни, і спрогнозував, що майбутній випуск також не буде провокувати їх прискорення.

"Випуск монет, обмін банкнот не є емісією грошей. В Україні частка готівки в економіці в останні роки активно знижується. У 2013 році відношення готівки в обігу до ВВП становило 16%, зараз - 10%. Головна причина – розвиток безготівкових платежів", - пояснив експерт.

Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Марія Репко також вважає, що заміна паперових грошей на металеві не повинна чинити істотний вплив на інфляцію.

"По-перше, Нацбанк відстежує показники грошової маси в обороті і балансує монети з банкнотами. Тому, коли випускають монети, Нацбанк може вилучити паперові гроші в такому ж обсязі, і загальна кількість готівкових грошей в обігу не виросте. По-друге, відношення грошової маси до ВВП зараз невисока, якщо порівняти з показниками минулих періодів і країн Східної Європи", - пояснює вона.

Нагадаємо, українцям пояснили, що потрібно зробити вже сьогодні, щоб не втратити субсидію.

Як повідомляв раніше "Знай.ua", українці користуватимуться “новими” грошима: Нацбанк зробив важливу заяву.

Також "Знай.ua" писав, що українцям по місяцях показали, на скільки і що здорожчає в 2019 році.