Нацбанк анонсував зміну номерів банківських рахунків українців.

Нацбанк
Нацбанк

Про це стало відомо із заяви Нацбанку.

Фахівці обіцяють, що перехід на нові рахунки не створить незручностей для громадян, які зберігають гроші у вітчизняних банках.

Національний банк України
Національний банк України

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Національний банк введе міжнародний номер банківського рахунку IBAN, що дасть можливість синхронізувати українське платіжний простір з європейським.

Згідно з рішенням НБУ, з 1 квітня 2019 року банки будуть відкривати клієнтам нові рахунки в стандарті IBAN, а діючі номера рахунків з 1 квітня до 31 жовтня 2019-го вітчизняні банки будуть самостійно змінювати відповідно до вимог даного стандарту зі збереженням діючого номера аналітичного обліку. В результаті діючі номера рахунків клієнтів доповняться кодом країни і кодом банку.

Гроші
Гроші

Основою системи стали розробки Міжнародної організації зі стандартизації спільно з Європейським комітетом банківських стандартів. Вже 46 країн перейшли на дану систему ідентифікації. Зокрема, це стандартна система банківського рахунку в державах Євросоюзу. Кожна країна самостійно встановлює структуру номера рахунку IBAN, за стандартом ISO 13 616.

"Запровадження Національним банком міжнародного номера банківського рахунку IBAN сприятиме модернізації системи електронних платежів НБУ та гармонізує українське платіжний простір з європейським", - повідомив на офіційній сторінці регулятора в Facebook директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олександр Яблунівський.

За словами чиновника, протягом перехідного періоду з 1 квітня по 31 жовтня цього року банки виконають наступні дії:

* Сформують новий номер банківського рахунку (IBAN) для нових рахунків відповідно до вимог стандарту ISO 13 616;

* Самостійно змінять номери діючих рахунків клієнтів відповідно до вимог стандарту IBAN; * Забезпечать інформування клієнтів про зміну рахунків, при цьому вносити зміни в договори не потрібно.

Банкір зазначив, що в перехідний період, з 1 квітня до 31 жовтня 2019 го, клієнти банків в реквізити розрахункових документів матимуть можливість вказувати як діючий номер рахунку та код банку, так і номер в стандарті IBAN. Згодом застосування IBAN стане обов'язковим для всіх клієнтів всіх українських банків при здійсненні переказів грошових коштів як в національній, так і в іноземних валютах, в тому числі при транскордонні перекази.

гроші
гроші

Нагадаємо, українці зможуть знімати готівку з банківських карт прямо на касі супермаркету.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Національний банк України запустить в обіг нові монети Номіналом 5 та 10 грн.

Також Знай.ua писав про те, що Національний Банк України вже кілька років, можливо, привласнює гроші українських громадян.