У сучасному світі токсичні стосунки не рідкість в сучасному світі - вони отруюють життя багатьом людям, однак лише одиниці можуть зрозуміти наслідки та вчасно їх розірвати.

Про це розповів психотерапевт Геннадій Мустафаєв, - передає НВ.

Токсичними можна назвати такі відносини, які шкодять, не дозволяють розвиватися і не приносять щастя людям, які в них знаходяться. Як правило, в таких відносинах має місце "токсичність" одного з партнерів - агресивне, неповажне, грубе ставлення до свого обранця.

Ознак таких, пиречених з самого початку стосунків, багато. Одна з них, яку неможливо не помітити та не відчути - це байдужість. Крім того байдужіть не лише до партнера, а й спільного побуту і загальних планів на життя і т.д.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

інтимне життя

"Якщо одному з партнерів вже все одно і він опустив руки, навіть не хоче нічого робити - це про байдужість. І це маркер того, що, швидше за все, вже все "померло", - говорить психотерапевт Геннадій Мустафаєв.

Серед інших ознак: знижений або відсутній сексуальний потяг, припинення планування спільного майбутнього, пасивна агресія і ревнощі, які можна порівняти з параноєю.

Людям, які страждають від токсичних відносин, часто складно з них вийти - нерідко у партнера, якого гноблять, формується "стокгольмський синдром", і людина починає шукати виправдання токсичної поведінки свого обранця.

"Це такий психологічний спосіб захисту - захищаючи його, я уникаю ще більшої агресії в свою сторону".

Багато людей намагаються робити вигляд, що не помічають проблеми і роками живуть у такому середовищі. Чому так відбувається, психотерапевт пояснює просто, і, напевне, багатьом це знайомо:

"Страх самотності, наприклад, тому що самооцінка у таких людей, як правило, не дуже висока, і вони не вірять, що можуть піти з токсичних відносин і побудувати здорові відносини." Якщо він мене кине, я нікому не потрібна". І агресори часто підтримують цю ілюзію".

Також це може бути боязнь того, що людина не знайде собі кращого партнера, а також тиск з боку друзів і близьких - "всі так живуть".

Щоб не страждати та не змушувати страждати інших, важливо розуміти, що не можна побудувати міцних стосунків на основі співзалежності.

"Мені не потрібна інша людина, щоб переживати себе щасливим. Якщо ж я вимагаю від свого партнера, щоб він зробив мене щасливим - це явний маркер того, що я намагаюся побудувати співзалежні відносини, я навантажую іншу людину якоюсь непомірною відповідальністю: ти відповідаєш за моє щастя. Мені здається, гірше фрази неможливо почути. Моє щастя залежить від мене".

Мустафаєв пропонує наступні кроки для того, Щоб стати більш незалежним і переосмислити відносини, потрібно, за порадою спеціаліста, дотримуватися трьох правил:

  1. Почніть жити заради себе. Піклуйтеся про себе і навчіться розпізнавати свої потреби, після чого приступайте до їх задоволення.
  2. Усвідомте і позначте особисті кордони, не дозволяйте їх переступати.
  3. У той же час поважайте свободу і особисті кордони свого партнера, але навчіться співчуттю і включіться у проблеми свого обранця.

Нагадаємо, кохана віце-прем'єра Павла Розенка показала їхню пристрасть.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Селін Діон вперше після смерті чоловіка наважилась вийти в світ з новим кавалером.

Також Знай.ua писав, що Фреймут розповіла про поцілунок з Притулою.