В. о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в інтерв'ю Радіо Свобода зробила гучну заяву. Вона пояснила, в яких саме випадках слід викликати швидку допомогу, а коли сімейного лікаря.

"Коли ми вибрали свого сімейного лікаря, коли ми захворієм, то можемо зателефонувати своєму лікарю, з ним по телефону поговорити. Якщо є причина, чому лікар повинен приїхати до свого пацієнта, то вони повинні домовитися, щоб лікар приїхав. Якщо лікар може по телефону порадити або пацієнт може приїхати сам до лікаря, то вони домовляються", - каже Супрун.

За словами в. о. Міністра охорони здоров'я, існують дуже чіткі причини, чому необхідно викликати швидку, і коли швидка виїжджає. Це коли є температура більше 40 градусів, або коли є біль у серці, або проблема дихання і так далі. Це було колись, що швидка надавала послуги первинної ланки, так вже не буде продовжуватися. Швидка допомога повинна надавати екстрену медичну допомогу. Дуже правильно інколи диспетчери передають це на сімейних лікарів або на службу невідкладних станів. Але насправді потрібно спочатку зателефонувати своєму сімейному лікарю, якщо у вас температура.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

— Не дзвонити 103?

На 103 дзвонити, коли це екстрений випадок і ви насправді не знаєте, чи можна почекати.

А якщо застуда (попередньо, звичайно, тому що це тільки фахівець може визначити), тоді сімейному лікарю. Так?

— Так.

А якщо не може приїхати сімейний лікар — не дай Бог, він захворів, то що тоді?

— Якщо сімейний лікар сам не може, то він має заміну, щоб хтось інший приїхав. Є черговий лікар, який може надавати такі послуги.

Таким чином, необхідно викликати швидку допомогу, коли температура більше 40 градусів, біль у серці, проблема дихання або екстрена допомога (небезпечна травма, загроза життю).

Нагадаємо, у Львові через кір дівчина впала в церебральну кому.

Як повідомляв "Знай.uа", Супрун дала убивчий прогноз, якої смертельно небезпечної хвороби не уникне кожен шостий українець.

Також "Знай.uа" писав, що Уляна Супрун взялася за аптеки.