Купівля квартири в Україні перетворилась на виснажливий марафон. Власне житло - це головна проблема молодих родин.

Більшість українців замислюються, як накопичити на квартиру та де взяти непідйомну на сьогодні суму. Це непросто, але можливо, говорять експерти.

Про це пише "Економічна правда".

новий будинок

Крок 1. Виділяємо суму щомісяця

Для будь-якої людини завжди корисно і важливо стежити за своїми витратами і доходами. Тут потрібно все обдумати та чітко розрахувати суму щомісячних відрахувань.

За словами експертів, варто детально розпланувати свій бюджет та подумати, на чому заощаджувати.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Усі витрати потрібно розбити на групи, наприклад, "продукти харчування", "навчання", "комунальні платежі", "інше". Наприклад, ваш щомісячний дохід становить 400 дол, вашого партнера — 300 дол.

Часто буває ситуація, коли ви витрачаєте 300 дол на житло, 100 дол на одяг, 100 дол на платежі, а 200 дол "з'їдає" "інше". Тобто вони кудись зникають, хоча ви могли б без зайвого дискомфорту відкладати ці 200 дол.

гроші

Крок 2. Накопичення повинні бути максимально доступними

Потрібно, щоб ваші заощадження накопичувалися в довгостроковій перспективі і ви не могли їх витратити. Тому потрібно продумати, де зберігати накопичення. Наприклад, це може бути депозит у банку.

Як мінімум, це до певної міри ускладнить використання цих коштів і знизить залежність від моментів, коли хочеться їх витратити на інші потреби. Крім того, депозити принесуть певний відсоток до накопичень.

Отже, поповнюючи щомісяця депозит з капіталізацією 5% річних 200 дол, через п'ять років ви заробите 12 498 дол. Звичайно, цього недостатньо, щоб придбати повноцінну квартиру в столиці, але може вистачити на житло в передмісті. Зате ви вивільните кошти для заощаджень і через рік-два купите більшу квартиру.

придбання житла

Крок 3. Збільшуємо дохід, шукаємо альтернативні шляхи примножити суму

Якщо вас не влаштовують маленька квартира і низькі відсотки за депозитом, то накопичення можна збільшити іншими законними способами.

Інвестиції в цінні папери. Якби на початку 2018 року ви купили акції, що входять в індекс ПФТС, то, продавши їх в кінці того ж року, ви заробили б 80%. Тобто, вклавши 10 тис дол, ви б за рік заробили 8 тис дол.

Оскільки фондові ринки постійно зазнають змін, тому слід проконсультуватися з експертами, які допоможуть правильно розставити пріоритети.

Крім того, можна інвестувати в іноземні акції, наприклад, Facebook, Amazon або Apple. Щоб відкрити рахунок у закордонному банку, якраз достатньо 10 тис дол. Перед цим потрібно буде знайти надійну інвестиційну компанію в Україні, щоб інвестувати в іноземні ринки капіталу.

У фінустанов варто поцікавитись, які вони надають можливості для більшої прибутковості вкладів.

Оформлення іпотеки. Можна купити квартиру в іпотеку. Наприклад, обрана вами квартира на вторинному ринку коштує 30 тис дол. Ви вже накопичили 12 498 дол. За умовами оформлення іпотеки вам потрібно сплатити аванс від суми кредиту: в Ощадбанку — 10-25%, у Приватбанку — 25%, у Кредобанку — 40%.

договір

Щоб оформити іпотеку на десять років при початковому внеску 25%, потрібно заплатити 7,5 тис дол. Після цього потрібно буде щомісяця виплачувати відсотки за кредитом — близько 7,5 тис грн при ставці 14,3%.

Однак тут потрібно бути впевненими, що ваші доходи стабільні і у вас не відберуть житло в рахунок боргів перед банками.

Крок 4. Купівля квартири

Якщо у вас є необхідна сума, не спокушайтесь на "ідеальні" умови та вартість, які вам пропонують ріелтори. Тут можна стати жертвою шахраїв і залишитись ні з чим.

Це більшою мірою стосується об'єктів на первинному ринку нерухомості, коли ви інвестуєте на етапі будівництва.

У таких випадках при укладенні угоди ви не отримуєте права власності, а лише виступаєте інвестором.

квартира

Документів часто доводиться чекати роками і часто люди так і не отримають бажаного з ряду причин.

Якщо не будете поспішати і скрупульозно підійдете до вибору забудовника, то заробите, бо після введення будинку в експлуатацію ціна за квадратний метр може вирости на 25%.

Ви можете уникнути ризиків, якщо оберете квартиру у вже зданих в експлуатацію будинках, щоправда вартість такого житла буде вищою.

Нагадаємо, українцям запропонують новид вид житла - покупка квартири в лізинг.

Як повідомляв раніше Знай.ua, як зміняться ціни на житло в Україні після президентських виборів.

Також Знай.ua писав, що ці квартири українці купують найбільше.

Дивіться: Як зміниться ринок нерухомості в Україні та як уникнути неприємностей

Оренда житла: можливі проблеми і як їм запобігти - поради ДФС

Як у податковій дізнаються про нелегальне здавання квартир? Як виявилось - дуже просто... Більше тут: http://t.5.ua/QY7280 👈

Geplaatst door 5 канал op Donderdag 21 juni 2018