Історія свята

Антоній Великий вважається не тільки святим, але й засновником чернецтва, він народився в Комі, який знаходився у Верхньому Єгипті, в 251 році. Почав своє життя відлюдника-пустельника в 285 році. Він став першим не тільки яскравим, але й абсолютно новим представником пустельного проживання. Антоній не хотів бути духовним наставником (аввою), і не заснував монастир. Але люди все одно приходили до нього, щоб жити життям аскета. Він подав приклад багатьом людям і зібрав навколо себе безліч учнів-пустельників.

Традиції свята

Цей день називали Антоніни Половини, тому що як раз пройшла половина зими, а значить люди раділи, що скоро прийде весна. Але тільки через ще стільки ж часу, тому не радили довіряти теплій погоді. Був у наших предків звичай сьогодні пекти особливі толокняні колобки. Вони були символом сонця, а готували їх з толокна, пшеничного борошна, вершкового масла, солі, яєць і молока. З тіста робили маленькі булочки.

Також запрошували знахарів заговорювати добро від злодіїв до заходу сонця. Брали ніж, яким ще жодного разу нічого не різали і його ручкою креслили хрест в кожному куті кімнати, а потім читали замовини. Вважалося, що так злодій, зайшовши на територію не зможе зрушити з місця, поки господар його не збризне святою водою. А навіть якщо і вийде, то довго не проживе.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Був також обряд, яким знімали всі можливі порчі. На снігу вздовж снігової стежки, де залишився слід людини гострим серпом потрібно було провести межу. Так відсікається порча і шлях злу до будинку.

Нагадуємо, ПриватБанк потрапив у жахливий скандал з вигаданими боргами. Таких шахраїв ще пошукати треба.

Як повідомляв портал "Знай.ua", синоптик зробив несподіваний прогноз на лютий. Сніговий апокаліпсис відміняється.

Нагадуємо Світлана Фус, популярний український дієтолог, експерт по здоровому харчуванню, розповіла всю правду про цукор і напої, в яких він міститься.

Антон Перезимник 30.01