У середу, 30 січня, в.о. Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун святкує День народження - їй виповнюється 56 років.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

Чиновниця очолила міністерство понад двох років тому, і за цей час заробила собі славу скандальної реформаторки, настирливої порадниці та невтомної руйнівниці міфів.

Дитинство

Уляна Надія Супрун народилася 1963 року у Детройті (США) в родині українських емігрантів. Її батьки після Другої світової емігрували до Західної Німеччини, а згодом – у Штати.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Медична освіта

Фах лікаря Супрун здобувала з 1981 до 1995 року. Почала з навчання на бакалавра природничих наук в галузі біології в Університеті Вейна. Продовжила в медичному коледжі Мічиганського університету, де у 1989 році Супрун отримала спеціальність лікаря-радіолога. Аспірантуру з мамографії та томографічної радіології закінчила в лікарні Генрі Форда, що у США.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

Особисте життя

У 1991 році Уляна вийшла заміж за канадського українця Марка Супруна. Саме він заснував проект Babylon'13, який згуртував режисерів, операторів та кінематографістів, які знімали Революцію Гідності в Україні. Марк був волонтером і сценаристом. Його фільм "Сильніше ніж зброя" здобув нагороду щорічного фестивалю мистецтв "Passion for Freedom" у 2015 році.

Уляна Супрун з чоловіком
Уляна Супрун з чоловіком

Переїзд в Україну

Подружжя часто прилітали в Україну з Нью-Йорка, допоки 29 листопада 2013 року не вирішили залишилися назавжди.

Супрун у політиці

У липні 2015 Порошенко підписав указ про надання подружжю Супрунів громадянства України. Через кілька місяців Супрун стала позаштатним консультантом комітету Ради з питань охорони здоров'я. У липні 2016 року Супрун стала першим заступником міністра охорони здоров’я, а з 1 серпня почала виконувати обов'язки міністра МОЗ.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

На цій посаді вона одразу ж взялася за глобальні реформи, які стосуються реформування системи охорони здоров'я, запуску програми "Доступні ліки", кампанії "Лікар для кожної родини" та інші.

Супрун як очільниця чи не головного для пересічних українців міністерства зарекомендувала себе досить неоднозначно, раз по раз викликаючи критику українців своїми численними порадами замість більш реальних справ.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

Нагадаємо, сімейні лікарі в Україні станом на 2019 рік отримують середню зарплату від 15 000 до 25 000 гривень. В. о Міністра охорони Здоров'я Уляна Супрун повідала про це в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Як повідомляв раніше Знай.ua, в Україні за останні п'ять років на 40% впала вартість медичних препаратів.

Також Знай.ua писав про те, що в. о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в інтерв'ю Радіо Свобода зробила гучну заяву.