До Православної церкви України за півтора місяця перейшло 240 релігійних громад із підпорядкування Московському патріархату.

Таку кількість налічують з моменту Об'єднавчого Собору. Проте е неофіційні дані, які щодня вносять до інтерактивної карти громадські активісти. На даний момент, це всього 2% від загальної кількості зареєстрованих парафій УПЦ (МП), передає УП.

У Полтавській, Сумській, Запорізькій, Херсонській, Донецькій та Луганській областях досі не відомо про жоден перехід приходу після проведення Собору.

У Києві прихожани УПЦ (МП) теж не поспішають з переходом. Із 270 громад станом на кінець січня перейшли лише чотири столичні парафії.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У день зборів, коли парафіяни визначалися зі своїм майбутнім статусом храму Святої Катерини на Пріорці, до них навідалися журналісти.

Ця парафія утворилася у 1996 році. Раніше віряни молилися у будівлі колишнього Свято-Катерининського монастиря на Контрактовій площі. Приміщення належало Національному банку, який в 2001 році розірвав угоду з громадою.

"Тема (переходу. - ред) обговорювалася задовго до Собору. Бо ми живемо в Україні, а не в "русском мире", тому нас хвилювали ці проблеми. Але відсутність канонічного статусу в іншій церкві нас зупиняла від конкретних дій", – розповів прихожанин.

Над своїм переходом громада думала півтора місяця.

"Було бажання не втратити тих членів, які сумнівалися. У нас інклюзивний підхід. Люди мали висловити сумніви, їх треба проговорити, щоб розставити всі крапки над "і", – пояснює автору вже інший прихожанин Альберт Цукренко. Він відомий учасник скандального гурту "Хамерман знищує віруси", після виступу якого в Івано-Франківську міський голова навіть хотів "очистити" сцену освяченням.

Сам Альберт запевнив, що жодного разу не сумнівався щодо необхідності переходу в ПЦУ. Але терпляче чекав, коли нарешті з'явиться "легальна" можливість це зробити. Відвідує саме цю церкву за порадою знайомих, бо ця парафія – "ліберальна та мистецька".

"Нас турбувало, чи будуть у новій церкві нав'язуватися цінності, які нам не властиві", – пояснює парафіянка Олександра Шандра, яка відвідує цей храм вже 13 років.

На момент голосування про перехід храму зареєструвалося 64 особи.

"Хто "за" зміну підлеглості парафії Святої великомучениці Катерини на ПЦУ та внесення змін до статуту вищезгаданої релігійної громади. Готовы? Голосуем", - запитав диякон Валентин.

Руки підняли фактично всі присутні в церкві. проти висловився один. Утримались двоє.

Нагадаємо, під крило Православної церкви України перейшли ще 12 священників, які раніше працювали на УПЦ Московського патріархату Київської єпархії.

Як повідомляв портал Знай.ua, Московські попи плетуть інтриги щодо автокефалії України

Також Знай.ua писав, річницю патріарха Кирила демонстративно проігнорував весь православний світ: лише троє привітали.