Інші назви свята: «Три святителя», «Васильєв день», «Василь», «Звіриний свадебник», «Звірине свято».

Історія свята

В Константинополі стався розкол віри 10 століття. Справа в тому, що суспільство розділилося на три табори. Між собою сперечалися освічені в питаннях віри мужі. А головна причина – три видатних отця Церкви: Іоанн Златоуст, Григорій Богослов та Василь Великий. Кожен враждующий табір намагався всіляко довести, що саме їх святий, якому вони віддали перевагу, більш важливий, ніж два інших. Скоро були залучені всі жителі Константинополя. Нескінченні суперечки і сварки спалахували повсюди. У підсумку самі святі і вирішили суперечку.

Спочатку по черзі, а потім разом вони вночі увились уві сні митрополиту Евхаитинскому, тоді і пояснили, що люди помиляються, роз'єднуючи їх, а насправді святі – одне ціле. Тому й пам'ять про них здійснюють в один день.

Традицією свята

В цей день наші предки намагалися не прясти, навіть називали цей день Днем 3-х святителів-непрядильщиків. А ще це був звірячий свято, бо вважали, що то тварини в лісі вибирають собі пару. Але для людей святкування проходило своєрідно. Вони просто подавали страви з дичини на стіл.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Також сьогодні було прийнято судити про погоду за поведінкою звірів. Якщо прийшов заєць в сад, то буде сувора зима, а якщо вовки близько почали вити, то теж буде мороз. Скрипучий щебет снігура говорив про швидку хуртовину, а миші навпаки передбачали відлигу. Також передвіщали тепло дерева, вкриті інеєм.

Нагадуємо, нове подорожчання транспорту остаточно розлютило українців, куди вже більше.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ПриватБанк показав, чим обернувся обмін валют онлайн

Нагадуємо, Світлана Фус популярний український дієтолог, експерт по здоровому харчуванню, розповіла всю правду про цукор і напої, в яких він міститься.

Народні прикмети на 12 лютого