У народі Микиту вважають покровителем вогню, захисником від пожеж, блискавок і палючого сонця. Інші назви свята: «День Микити Новгородського», «Микита Коник», «Хранитель блискавок», «Василь Теплий».

Історія свята

Коли Микита був ще юним, то став ченцем у Києво-Печерському монастирі. Але скоро він вибрав ще й життя затворника, під час якого він піддався спокусі диявола, а саме став краще за всіх знати книги Старого Завіту, але відмовлявся навіть чути про Євангеліє. Старі брати зрозуміли, що з ним сталося і змогли відігнати демона. Надалі Микита проводив життя в суворому посту, прагненні до лагідності і смирення, а також у молитвах. Пізніше його поставили єпископом у Новгород. За святість життя Бог нагородив Микиту чудотворним даром.

Традиції свята

Наші предки в цей день молилися святому Микиті, щоб пожежа не торкнулася їх і їх житла. Справа в тому, що в народі вірили, що святий може молитвами своїми загасити пожежу та запобігти засусі. Також його просили позбавити від нечисті, яка обожнювала сидіти на конику хати. Коник був символом сонця, могутності роду і міцного господарства, який стояв на даху будинку. Вважалося, що він оберігає від нещастя, пожеж і блискавок. Тому люди дуже боялися, що нечисть буде сидіти верхи на конику, і похитнеться їх будинок. Тому в цей день дуже багато уваги приділяли своєму житлу і печі.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Сни, що сняться 13 лютого означають наступне: бачити соплі — до безсилля; сльози — до радості; гроші — до спокуси; хворіти — до здоров'я; стрибати і скакати — до розорення; свічки запалювати — до випробування; верещати — до страху.

Нагадуємо, нове подорожчання транспорту остаточно розлютило українців, куди вже більше.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ПриватБанк показав, чим обернувся обмін валют онлайн

Нагадуємо, Світлана Фус популярний український дієтолог, експерт по здоровому харчуванню, розповіла всю правду про цукор і напої, в яких він міститься.

Народне свято«Микита Пожежник».