Історія свята

Винуватцем свята є християнський священик, якого звали Валентин. Під час правління імператора Клавдія II в 269 році в римській армії бракувало солдатів для військових походів. Воєначальник вважав, що одружені легіонери думають тільки про те, як прогодувати свою сім'ю і забувають про славу імперії. Тому він заборонив своїм солдатам одружуватися. Однак через указ солдати любити не перестали і знайшовся священик, який не боявся гніву імператора, він таємно вінчав легіонерів з їх коханими. Це і був Валентин з Терні. Звичайно, як тільки імператор довідався про його непокору, то відразу припинив діяльність священика і засудив його до страти. Ось тільки і сам Валентин був закоханий в дочку тюремника, яка не знала про його почуттях. Прямо перед стратою він написав їй лист з зізнаннями в коханні, але прочитали його вже після смерті Валентина.

Як християнського мученика, що постраждав за віру, католицька церква канонізувала Валентина. День святого Валентина був оголошений в 496 році Папою Геласіусом. У 1969 році пройшла реформа богослужіння і Валентина вилучили з літургійного календаря, як і інших римських святих, факти про життя яких не були достовірними. Однак, і до 1969 року церква не схвалювала і не підтримувала традицій святкування цього дня.

Традиції свята

У Західній Європі цей день почали широко відзначати тільки з 13-го століття, а в США і то, тільки з 1777 року. Традиція дарувати подарунки стала підкріпленням дуже успішного бізнесу, тому у свята багато противників. Марципани були дуже дорогими в минулому столітті, а для американців цей подарунок став традицією.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Шоколад теж дуже поширений подарунок, особливо в Японії, в якій це свято почали відзначати у 30-ті роки. Тут, до речі, чоловіки отримують більше подарунків, ніж жінки. Французи дарували в основному ювелірні прикраси, а в Данії дарували засушені білі квіти.

У Британії незаміжні дівчата 14 лютого встають до сходу сонця, стають біля вікна і дивляться на чоловіків. Вважається, що перший чоловік і буде їх судженим. Дивно, але в Саудівській Аравії цей день взагалі заборонений. А тих, які святкують, сильно штрафують. На Русі день закоханих відзначали влітку, і пов'язували з історією Февронії і Петра.

Нагадуємо, нове подорожчання транспорту остаточно розлютило українців, куди вже більше.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ПриватБанк показав, чим обернувся обмін валют онлайн

Нагадуємо, Світлана Фус популярний український дієтолог, експерт по здоровому харчуванню, розповіла всю правду про цукор і напої, в яких він міститься.

День святого Валентина