Угорців, які проживають на території Закарпаття, позбавили можливості дивитися українські телеканали.

Про це повідомив керівник телеканалу "21 Ужгород" ("21 Ungvar") Золтан Кулін, передають ЗМІ.

Кулін розповів, що на території Берегівського та Виноградівського районів, де компактно проживає угорськомовне населення Закарпаття, відсутні передачі всіх 30 українських телеканалів.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Мова йде про цифрове мовленне стандарту DVB-T2, на яке перейшла Україна минулого року.

"Зараз по всій Україні працює монопольний провайдер такого мовлення – компанія "Зеонбуд". Невідомо з яких причин при розбудові своєї мережі в Закарпатті вона не передбачила встановлення телевізійних веж у Берегівському та Виноградівському районах. Зараз тут неможливо подивитися не лише передачі угорського 21 каналу, але й всіх інших 30 українських телеканалів. Тобто райони компактного проживання угорців абсолютно не покриті українським телемовленням. Як угорцям вчити українську мову, якщо вони вже довгий час живуть в іноземному інформаційному просторі?", - обурюється Кулін.

Окрім того стало відомо, що медійник звернувся з відповідним листом до регулятора – Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Закарпатці просять встановити додаткові телевізійні вежі і дати доступ районам до українського телебачення.

Як повідомлялося, минулого року Олександр Ледида продав 50% "21 каналу", який тепер переважно розрахований на угорськомовного глядача із Закарпаття.

У повідомленні нагадують, що у травні 2018 року Товариство угорської культури Закарпаття придбало 50 відсотків акцій телерадіокомпанії "Даніо" (21 канал, Ужгород). На його базі було створено своє телебачення, що користується з власником їх другої половини однією ліцензією на мовлення. За чинним законодавством 25 відсотків ефіру в нашому регіоні може бути мовами національних меншин. Тому новий канал має 6 годин програм угорською і 6 годин програм українською мовами у своїй частині ефірного часу.

Наразі програми 21 каналу в тих районах, як і всюди по області, можна дивитися в мережі інтернет онлайн, на каналі YouTube, мережі Facebook і в кабельних телевізійних мережах.

Нагадаємо, близько 370 кримінальних справ відкрито проти українців в Угорщині - усі вони пов'язані з незаконним отриманням громадянства.

Як повідомляв раніше Знай.ua, в окружній прокуратурі Ніредьгаза висунуті звинувачення у фінансовому шахрайстві і підробці документів проти трьох осіб, у яких є подвійне громадянство.

Також Знай.ua писав про те, що депутати Державної думи прийняли в першому читанні законопроект сенатора Андрія Клішаса про ізоляцію російського сегменту інтернету.