В окружній прокуратурі Ніредьгаза висунуті звинувачення у фінансовому шахрайстві і підробці документів проти трьох осіб, у яких є подвійне громадянство. Вони незаконним способом зуміли отримувати пенсію та інші соціальні виплати.

Згідно з угорськими законами, право на пенсію мають ті, хто постійно живе в країні. Але не мала кількість українців, які, отримавши громадянство угорської республіки за спрощеною процедурою, нехтують цим правилом.

Угорщина
Угорщина

Як говорить представник прокуратури Ласло Сіладі, ще в 2014 році члени однієї сім'ї, скориставшись допомогою угорського власника будинку, стали власниками будинку в селі Нирмедеш (область Саболч-Сатмар-Берег). Однак там вони не жили. У 2015 році подружня пара з України оформила пенсію, яку угорське державне казначейство виплачувало роками.

Проте в ході перевірки було виявлено, що люди з подвійним громадянством зазвичай не живуть у своїй власності. Відповідно постійна адреса проживання для них скасовується.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Так обвинувачені незаконним шляхом зуміли отримати від країни не менше 11 мільйонів форинтів і соціальних виплат на суму 1 мільйон форинтів. Прокуратура вимагає конфіскації майна.

Розслідування в селі почали ще в 2015 році. Тоді виявилося, що в деяких будинках прописано по 70 осіб одночасно, але там ніхто з них насправді не жив. У тіньових схемах з пропискою підозрюється колишній голова села, але ніхто не в курсі, де він зараз.

Едіт Сокене Вадон, яка стала головою села в 2014 році повідомила, що більшість з цих людей не брали участь у виборах. У них "дивні прізвища" і майже ніхто не володіє вільно угорською мовою.

Схожу ситуацію зафіксували в містах і Фегирдьормот. Лише в одному Нірдмедеші уже нараховано 250-300 випадків з фіктивною пропискою. І це на 2700 жителів села. Стало відомо, що місцеві угорці радо прописували українців за суму в 70.000 форинтів.

Найбільше вражає те, що серед "нових угорців" є чимало дітей.

"Нас зацікавило, чому вони не ходять до школи або дитячого садка", - каже голова села. Виявляється, що всі вони живуть на території України.

Нагадаємо, Польські націоналісти блокують дослідження російської агресії

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Українцям назвали головні джерела корупції: про це повинен знати кожен

Також Знай.ua" писав про те, що Українці масово їдуть в Європу за ліками: навіть там дешевше