Історія свята

Стрітення стали відзначати слов'яни тільки після того, як прийняли християнство. До цього день називався Громницями. Стрітення присвячено подіям, які описані в Євангелії від Луки. Тут розповідається про історію, коли Матір Божа і Святий Йосип прийшли з Ісусом в Єрусалимський храм через 40 днів після народження Христа. Зі Спасителем зустрівся священнослужитель Симеон Богоприємець. Переказ свідчить, що він чекав його приходу 300 років. Взявши немовля Ісуса на руки, Симеон виголосив промову, що славить Бога, яку назвали «Пісня Симеона Богоприїмця»

Традиції свята

В цей день у церквах традиційно проводять святкові богослужіння і також є традиція освячувати церковні свічки. Також ще освячують воду, але її не приносять в храм, а збирають з танучих бурульок. Таку святу воду зберігають нарівні з хрещенською.

У наших предків Стрітення було кордоном між зимою і весною, тому що назва свята означає «зустріч». Часто говорили: «На Стрітення зима з весною зустрілася»; «В Стрітення сонце-на літо, зима на мороз поворотила». Самі останні морози взимку називалися на честь свята – Стрітенськими.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Селяни в західно-руський край освяченими свічками в цей день підпалювали волосся один одному хрестоподібно. Вважалося, що це допоможе від головного болю. Звичайно, як і в інші великі свята, проводили великі гуляння, пекли млинці, які символізують сонце, і бублики, яким годували худобу, щоб не хворів. Ритуальні танці проводили біля багаття.

Також сьогодні прийнято було загодовувати племінних птахів: курям давали овес, щоб краще неслися, і яйця були більші й смачніші. Після Стрітення вже можна було не постійно тримати худобу в хліві, а іноді для розминки виганяти в загін. Люди готували насіння і перевіряли їх на всхожість. Крім того, білили плодові дерева.

Нагадуємо, нове подорожчання транспорту остаточно розлютило українців, куди вже більше.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ПриватБанк показав, чим обернувся обмін валют онлайн

Нагадуємо, Світлана Фус популярний український дієтолог, експерт по здоровому харчуванню, розповіла всю правду про цукор і напої, в яких він міститься.

Стрітення Господнє